Mareșalul Ion Antonescu, militar de mic copil. Alex Mihai Stoenescu: S-a născut într-o familie de ofițeri

Despre mareșalul Ion Antonescu la podcastul „Evenimentul istoric”

SURSA FOTO: Capital

Mareșalul Ion Antonescu, o personalitate militară cunoscută în istoria României, continuă să fie apreciat de unii. Subiectul său a fost abordat în ediția din 25 octombrie a podcastului „Evenimentul istoric”, disponibil pe canalul de YouTube „Hai România”. În cadrul emisiunii, istoricul Alex Mihai Stoenescu a analizat aspecte din viața acestui fost conducător și dictator al României.

În plus, acesta a mai oferit detalii și despre întreaga sa carieră, dar mai ales despre cum a pornit ea. A precizat că „a trecut prin zeci de regimente și de unități militare, de regulă comandant. A îndeplinit tot felul de funcții”, a explicat istoricul.

Militar de mic copil

Un alt aspect pe care l-a mai prezentat istoricul Alex Mihai Stoenescu a fost acela că Ion Antonescu a intrat în lumea militară de mic copil. De asemenea, el a mai precizat și că a fost ghinionist în viață, dar care a reușit, prin voință, să le depășească pe toate. De asemenea, el a mai amintit despre cum a fost întârziat mareșalul de la a avansa în grade.

A mai oferit detalii și despre viața mareșalului Ion Antonescu.

„S-a născut într-o familie de ofițeri. Tatălui lui Ion Antonescu era ofițer de administrații, de logistică. Și mama lui, Chiriachița Antonescu, era o femeie inteligentă și cultă și cu descendență nobiliară românească. Prenumele atrage un semn de întrebare.

Este un prenume aromân, din sudul Dunării. De asemenea, tatăl său a murit, cât Ion Antonescu încă era copil, Chiriachița Antonescu s-a căsătorit cu alt ofițer, Baranga, și a devenit cunoscută ca Lița Baranga”, a mai declarat Alex Mihai Stoenescu.

Antonescu, aromân?

Istoricul Alex Mihai Stoenescu a continuat prin a explica faptul că la un moment dat a descoperit un document oficial al Legației germane la București.

„Se zvonea că Antonescu este aromân, sau, după mamă, albanez. Mama lui ar fi fost arnaută, cum se spune, albaneză. De fapt, alții au spus nu.

Au spus că era aromână, familia provenea de la sudul Dunării, din aromâni. Iar acest lucru se întâmpla și în cazul lui Titulescu. Familia acestuia provenea din aromâni de la sudul Dunării”, a explicat Alex Mihai Stoenescu.

El a mai precizat și că se descoperise relația de rudenie dintre Ion Antonescu și Mihai Antonescu, ministrul lui de externe din guvernul Antonescu. Se spunea că exista un grad de rudenie îndepărtat.

„De Mihai Antonescu se știa că este aromân, și atunci s-a mers și la prenumele mamei, Chiriachița”, a mai declarat istoricul.

Problema copiilor de militari

Un alt lucru pe care l-a mai subliniat Alex Mihai Stoenescu a fost problema cu care s-a confruntat Ion Antonescu în copilăria sa.

„La copiii de militari, băieți, existau un fel de școli premilitare, la care mergeau încă de copii. De exemplu, exista școala fiilor de militari din Craiova. La 14 ani, aceștia erau trimiși în această școală a fiilor unde erau pregătiți pentru a face apoi liceul militar.

Și Antonescu a fost trimis la această școală a fiilor de militari de la Craiova. Dar, a fost o problemă. Atunci, când a fost trimis prima dată, la vârsta de 14 ani, nu a trecut de baremele fizice”, a mai spus el.

Ulterior, a povestit că timp de doi ani s-a pregătit, pentru a mai încerca o dată să intre în această școală de fii de militari, și a reușit acest lucru la 16 ani.

Ediția integrală a podcastului „Evenimentul istoric” de vineri, 25 octombrie, poate fi vizionată aici.