Marexim: Este prea devreme să se stabilească viabilitatea comercială a proiectului din Marea Neagră

Marine Resources Exploration International (Marexin), deţinută de Rompetrol Holding, a investit peste 20 milioane dolari în explorări de sapropel într-un perimetru concesionat în 2008 în Marea Neagră, dar în această etapă de dezvoltare este prea devreme să se stabilească viabilitatea proiectului. "În această etapă este prea devreme să se stabilească viabilitatea comercială a proiectului", se arată într-un comunicat al Marexin, transmis, vineri, agenţiei MEDIAFAX. Firma es

Marine Resources Exploration International (Marexin), deţinută de Rompetrol Holding, a investit peste 20 milioane dolari în explorări de sapropel într-un perimetru concesionat în 2008 în Marea Neagră, dar în această etapă de dezvoltare este prea devreme să se stabilească viabilitatea proiectului.

„În această etapă este prea devreme să se stabilească viabilitatea comercială a proiectului”, se arată într-un comunicat al Marexin, transmis, vineri, agenţiei MEDIAFAX.

Firma este subsidiara locală a Marine Resources Exploration International BV Olanda, care, la rândul său, este controlată în proporţie de 95% de Rompetrol Holding din Elveţia.

Rompetrol Holding a controlat The Rompetrol Group din Olanda până în august 2007, când omul de afaceri Dinu Patriciu, acţionarul majoritar, şi partenerul său de afaceri Phil Stephenson au vândut 75% din capital către compania petolieră de stat KazMunaiGaz din Kazahstan.

Comunicatul menţionează că „Marexin nu are nicio legătură cu activitatea The Rompetrol Group NV”.

Marexin, înfiinţată anul trecut, a obţinut în luna iulie 2008 de la Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM), în urma unei licitaţii, o licenţă de explorare a sapropelului (mâl care stă la baza formării bitumului în urma unor transformari biochimice şi geochimice – n.r) pe un perimetru de 9.000 kilometri pătraţi în blocul Delta din Marea Neagră.

Preşedintele ANRM, Gelu Mărăcineanu, a declarat, joi agenţiei MEDIAFAX, că firma Marine Resources Exploration International este deţinută de Rompetrol.

Întrebat dacă Marexin a obţinut ilegal această licenţă, Mărăcineanu a spus că nu, singurele incertiturini fiind legate de stabilirea perimetrului pe care firma îl explorează.

„Nu este nimic ilegal. Ilegală este doar stabilirea perimetrului”, a spus Mărăcineanu, care a adăugat că săptămâna viitoare va analiza documentele pe baza cărora firma a obţinut licenţa.

Potrivit Monitorului Oficial din Elveţia, Rompetrol Holding este o societate anonimă, administrată de Obie Moore, un apropiat al omului de afaceri Dinu Patriciu.

Moore este reprezentantul Black Sea Global Properties (BSGP), firmă deţinută de Dinu Patriciu, în CA al Deutsche Land. BSGP a obţinut controlul asupra fondului Deutsche Land, cu active imobiliare de 626 milioane euro în Germania, în urma unor emisiuni de acţiuni prin care a preluat 54,1% din capital, pentru 36,7 milioane euro.

SURSA: Mediafax