Departamentele chineze specializate în investigarea calității produselor au fost foarte ocupate anul trecut, întrucât au confiscat bunuri contrafăcute în valoare de 844,5 milioane de dolari (5,33 milarde de yuani). Potrivit șefului Administrației Generale pentru Supravegherea Calității, Zhi Shuping, controalele s-au axat mai ales pe produsele lactate, băuturi, cărnuri și aditivi alimentari, dar și pe segmentul produselor digitale care ar putea fi reproduse ilegal. Astfel, Autoritatea a revocat 15.000 de licențe de funcționare ale unor companii care puneau pe piață produse alimentare contrafăcute și a închis definitiv 426 companii producătoare de lactate.

Zhi a spus că va alcătui o „listă neagră” a companiilor care nu respectă legea și că acestea vor fi pedepsite mai aspru, pentru a da un exemplu celorlalte.

Administrația a mai confiscat în 2011 peste 52 de milioane de materiale piratate, cu caracter obscen sau ilegal, față de 44, 37 milioane de astfel de produse, în 2010. Autoritățile au investigat aproximativ 18.000 de astfel de cazuri anul trecut, dintre care 10.932 au fost de încălcare a drepturilor de autor și 1.717 încălcări ale legislației anti-pornografie. De asemenea, aproximativ 1,8 milioane de posturi cu caracter obscen au fost trecute în offline de autorități în 2011.

De altfel, autoritățile chineze au ținut întotdeauna să cenzureze internetul. În noiembrie 2011, șefii a 39 de companii de tehnologie din China s-au angajat să cenzureze mai puternic conținutul pe internet, astfel încât lucrurile considerate nepotrivite de către autoritati să ajungă să fie văzute de cât mai puține persoane.