Mărfurile de interes, precum aurul şi petrolul, pot fi confruntate cu riscuri.
"Ţiţeiul şi aurul în special se confruntă cu o varietate de evenimente de risc ce ar putea duce la scăderea preţurilor înainte de începutul anului 2017. Factorul care iese în evidenţă dintre factorii cheie determinanţi ai redresării aurului şi argintului a fost căderea continuă a randamentelor globale ale obligaţiunilor. Pe parcursul trimestrului final, anticipăm ca intervalul de la 45 dolari la 50 şi un pic să fie menţinut pentru ţiţeiul Brent", se arată în document.
Potrivit acestuia, cererea globală pentru mărfuri trebuie încă să se redreseze, pe măsură ce apar în continuare întrebări legate de creşterea globală. În schimb, majoritatea câştigurilor – cu excepţia celor din cazul metalelor preţioase – s-au datorat ajustării ofertei, fie prin reducerea producţiei (petrol şi metale industriale) sau prin întreruperi involuntare cauzate de vreme.
"Din poziţia avantajoasă a începutului de an 2016, se anticipase masiv că trimestrul final va aduce o redresare fermă pentru preţurile petrolului. Se consideră că preţul scăzut pentru o perioadă prelungită ar declanşa, în cele din urmă, o evoluţie pozitivă puternică a creşterii, reducând îndeajuns producţia foarte costisitoare pentru a echilibra piaţa. În schimb, piaţa petrolului rămâne blocată într-un interval de 45 dolari – 50 dolari/baril din care se va lupta să scape până la finalul anului. Oferta în creştere a OPEC (atât din noua producţie, cât şi datorită întreruperilor mai puţine ale aprovizionării), alături de faptul că producţia din Rusia a atins noi niveluri record, a întârziat din nou procesul de reechilibrare. În plus, în trimestrul trecut s-a observat apariţia unei rezistenţe în rândul producătorilor cu costuri ridicate din SUA care din nou sporesc numărul de sonde în contextul stabilizării producţiei de petrol", menţionează sursa citată.
AGERPRES