Preşedintele FEPAIUS a explicat membrilor misiunii Fondului Monetar Internaţional, prezenţi la Bucureşti, că exportatorii recuperează cu greutate TVA, iar pentru a exporta un produs sunt necesare importuri de materii prime care trebuie plătite imediat, în timp ce contravaloarea exporturilor este încasată după circa 90 de zile.
Maria Grapini a mai semnalat echipei FMI că există în continuare importante arierate în industria uşoară.
‘Considerăm că nu este reală declaraţia Ministerului Finanţelor Publice cu privire la arierate. Firmele din domeniu s-au plâns că au probleme la încasare, atât în ceea ce priveşte companiile care au contracte directe cu statul, cât şi cele care sunt sub furnizori’, a spus Grapini.
Restanţe la plata TVA
Decontarea între stat şi firmele private nu este la zi nici în ceea ce priveşte recuperarea TVA, motiv pentru care Maria Grapini a solicitat sprijinul FMI pentru ca şi în România să se aplice legislaţia europeană privind efectuarea plăţilor la 30 de zile.
‘Cei de la FMI află o anumită situaţie de la ministere şi o alta atunci când se întâlnesc cu reprezentanţii patronatelor de ramură’, a spus şeful FEPAIUS.
Maria Grapini a mai subliniat că rambursarea cu întârziere a TVA îi afectează în special pe exportatori, care sunt loviţi şi de creşterea cursului de schimb, iar dacă nu încasează rapid TVA ajung în situaţia paradoxală de a nu mai putea prelua comenzi pentru export.
Ea a explicat această situaţie prin faptul că exportatorii ‘au nevoie de o finanţare de 120 zile până se încasează TVA şi nimeni nu le acordă această finanţare’.
‘Noi plătim lunar taxe şi impozite, salarii şi utilităţi, dar statul ne rambursează TVA după cel puţin trei luni. În prezent, în condiţiile deteriorării solvabilităţii firmelor, a scăderii lichidităţii şi a creşterii gradului de îndatorare, băncile sunt şi mai reticente să acorde credite, mai ales că a scăzut şi valoarea garanţiilor. De aici apare blocajul de care se izbesc exportatorii din industria uşoară şi nu numai ei’, a precizat Maria Grapini.
Probleme şi la concediile medicale
Preşedintele FEPAIUS a atras atenţia şi asupra faptului că se decontează cu întârziere de aproape un an şi concediile medicale.
‘Firma mea a recuperat suma de 1,5 miliarde de lei de la Casa de Sănătate după 11 luni şi atunci abia după ce am ameninţat cu acţionarea în judecată’, a subliniat aceasta.
Maria Grapini le-a mai spus reprezentanţilor FMI că statul român tratează diferit firmele de stat şi pe cele private, pentru că numai cele din urmă sunt penalizate dacă nu-şi plătesc lunar datoriile, în timp ce societăţile de stat crează arierate.
SURSA: Agerpres