Impozitul forfetar va fi aplicat şi în sectorul întreţinerii şi reparării autovehiculelor, a anunţat ministrul delegat pentru IMM-uri, Mediu de Afaceri şi Turism, Maria Grapini, în cadrul unei întâlniri cu liderii Asociaţiei Producătorilor şi Importatorilor de Automobile (APIA), se arată într-un comunicat al Ministerului Economiei.
"Noua modalitate de impozitare, care se doreşte a fi aplicată în domeniul serviciilor, vizează şi sectorul întreţinerii şi reparării autovehiculelor. Astfel, va fi instituit un impozit pe principii de echitate, prin care vor fi favorizate companiile care îşi plătesc corect şi cu regularitate obligaţiile către stat", a susţinut Maria Grapini, pe parcursul întâlnirii de săptămâna trecută cu reprezentanţii APIA.
Aceştia au menţionat că vor susţine demersul ministerului şi că îşi vor oferi sprijinul în efectuarea studiului de impact în acest domeniu, venind cu situaţii şi propuneri concrete.
Ministerul Economiei intenţionează să implementeze, de la 1 aprilie 2013, un program pilot ce vizează aplicarea impozitului forfetar în cazul hotelurilor, pensiunilor, cafenelelor şi barurilor, a declarat, într-o conferinţă de presă, Florin Pârvu, vicepreşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR).
"Din câte am fost informaţi, este mai mult ca sigur că Ministerul Economiei are în plan realizarea unui program-pilot pe o perioadă de un an de zile, program care va debuta la începutul lunii aprilie şi care are ca principal obiectiv scăderea evaziunii fiscale din aria hoteluri-restaurante. Este nevoie să se introducă un impozit de aducere la acelaşi numitor comun a companiilor care desfăşoară aceeaşi activitate. Marile lanţuri de hoteluri se află în topul celor mai mari companii din România după cifra de afaceri, însă niciunul dintre aceste lanţuri nu se regăseşte în topul firmelor care înregistrează profit, şi care le-ar transforma în contribuabili la bugetul de stat", a spus Florin Pârvu.
În urma unui sondaj realizat în perioada 21-31 ianuarie a.c. de Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România, peste 85% dintre reprezentanţii întreprinderilor mici şi mijlocii (IMM-uri) consideră inoportună aplicarea impozitului forfetar, doar 15% dintre microîntreprinderile, întreprinderile mici şi persoanele fizice autorizate pledând pentru implementarea acestui impozit.
Maria Grapini arăta, în 11 ianuarie, că impozitul forfetar ar putea fi aplicat din semestrul doi al anului 2013.
Impozitul forfetar se va introduce pentru categoriile de servicii la care cheltuiala administrativă pentru plata impozitului pe profit este mare atât pentru întreprinzător, cât şi pentru stat, se arăta recent, într-un comunicat al Cabinetului ministrului delegat pentru IMM-uri, Turism şi Mediu de Afaceri.
Impozitul se va aplica pentru categorii de servicii precum cele de la pensiuni, hoteluri, baruri, restaurante, saloane de înfrumuseţare, spălătorii auto, ateliere de croitorie, ateliere de încălţăminte.
Sumele de plată nu vor fi egale pentru toate serviciile şi se va ţine cont de indicatori precum capacitatea locaţiei, calitatea amplasamentului, tarifele medii adecvate locaţiei.
Potrivit autorităţilor, impozitul forfetar va fi introdus pentru simplificarea administrativă la întreprinzător şi la instituţiile de control ale statului, pentru evidenţierea veniturilor în mod corect şi pentru realizarea de profit în vederea repartizării pentru dezvoltare sau dividende, de către întreprinzători. Aceştia vor plăti suma fixată, indiferent de cât profit vor realiza.
Sursa: Agerpres