Tatăl? A sfătuit-o să studieze în străinătate. Mentorii? Să nu creadă că o facultate de top și un master terminat cu note bune îi vor asigura succesul profesional. Astfel, Maria Cristina Mărcuș a fost îndrumată către internshipuri, experiență internațională și voluntariat. Dacă inițial s-ar fi orientat către diplomație militară, după ce a urmat câteva stagii de practică, Maria a decis să se specializeze în asistență umanitară și protecția civililor în zonele de conflict. 

Muncă, experiență și excelență

Vara lui 2017 a fost una norocoasă pentru românca aflată la studii în UK: a primit un stagiu plătit de către Guvernul Marii Britanii, la Trezorerie. Rolul, spune ea, a fost interesant, mai ales că în trecut făcuse un stagiu și pentru Guvernul României, la Ministerul Afacerilor Externe, putând face astfel comparații între cele două administrații. Aici, Mariei i-a plăcut cel mai mult să scrie pentru miniștri argumente standardizate pentru discursuri publice. „Această analiză a comparat recuperarea economică a UK după recensiune cu alte economii G7”, povestește tânăra. Totodată, mărturisește că a lucrat pe abrobarea unui caz de investiție în Iordania care va crea oportunități de muncă pentru refugiații sirieni. Tot în această vară, tânăra a primit o bursă în Iordania, unde va vizita UNICEF și câteva centre pentru refugiații sirieni și palestinieni. „Cred că e foarte important ca cei care lucrează în domeniul meu să câștige experiență pe teren, direct cu beneficiarii, pentru a vedea dacă proiectele dau rezultatele dorite”, spune Maria, care își dorește foarte mult să lucreze în zone afectate de conflict și să contribuie la răspunsul umanitar global, fiind atrasă de oportunități de carieră în cadrul Crucea Roșie, Doctori fără Frontiere sau UNHCR. 

Totuși, nu este prima experiență de acest gen. De-a lungul timpului, Maria a primit o bursă pentru un training diplomatic de la Diplo Foundation și Asia Europe Foundation în Mongolia, iar câțiva tineri au fost selectați să participe la ASEM – Asia-Europe Meeting. În cadrul trainingului, ea a condus delegația Indiei. „Nu a fost întâmplătoare selecția mea, fiindcă am lucrat aproape un an în New Delhi, odată în project management pentru o multinațională și o dată pentru Ambasada Marii Britanii și United Service Institution of India, care acoperă serviciile militare ale Indiei”, povestește tânăra. Proiectul, a fost un internship deschis studenșilor King’s College London. „În India, m-am îndrăgostit de această țară și de toate culturile ei diverse, de oamenii ei calzi și de peisajele desprinse din poveștile exotice pe care le-am citit în copilărie”, punctează ea. 

 

Din India, a ajuns în Pakistan. Acolo a ales să lucreze cu copii afectați direct sau indirect de sclavia modernă, pentru că, spune ea, sunt printre persoanele care suferă cel mai mult într-o țară în timp de pace.

Ce a învățat în străinătate

l Cine nu muncește, nu mănâncă.
l Meritocrația și profesionalismul fiecarei persoane (nu contează meseria), sunt fundația unei societăți dezvoltate. 
l Educația este esențială pentru dez­voltarea personală, dar și a co­mu­ni­tăților din care facem parte.
l Oamenii se roagă în moduri diferite, dar majoritatea se roagă pentru aceleași lucruri.
l Nu există țară perfectă, nu există guverne perfecte și în Vest nu se plimbă cățeii cu covrigul în coadă. 

Studii

l School of Oriental and African Studies, University of London – Master
l Licență – King’s College London
l Liceu: George Coșbuc, București