Măria Sa, Inteligența Artificială

Cunoașteți probabil numele de Cambridge Analytica.

Pentru cine nu a auzit sau încă nu știe exact, reiau pe scurt. Firme private cu legături de ambele părți ale oceanului Atlantic au furat datele utilizatorilor de Facebook cărora le-au livrat constant și cu bună știință știri false pentru a influența procesul de votare în cadrul anumitor alegeri. Printre procesele electorale influențate se numără cele americane care au dus la instalarea lui Trump și cele englezești care au provocat Brexitul. Firmele respective sunt suspectate de a fi avut legături și cu alegerile din România. Ba mai mult, un român, Dan Mureșan, fiul fostului ministru român al agriculturii, Ioan Avram Mureșan, s-a numărat printre reprezentanții companiei în cauză. Acesta a murit în mod suspect în Kenya, probabil victimă a unei crime. Scandalul este în toi, Mark Zuckerberg își pune cenușă în cap și promite că n-o să se mai întâmple, personalități de tot felul boicotează Facebook. Comitete și comisii de tot felul anchetează cum a fost posibil. Milioane de utilizatori ai rețelei de socializare se întrebă acum, oare cine și ce mai știe despre ei. Toate astea în timp ce paranoia atinge cote de neimaginat. Trecând însă peste izul de teorie a conspirației mondiale (care are în acest caz parfum de credibilitate) rămâne însă o întrebare fundamentală: Cum ne vom adapta la viața împreună cu Inteligența Artificială? Pentru că toți acești algoritmi care folosesc uriașe cantități de date și stau în spatele unor businessuri precum Facebook sau Google exact asta sunt: Inteligență Artificială. La fel ca mașina Uber care se conduce singură și care a făcut deja prima victimă într-un accident de circulație. Tot așa, Siri sau Alexa, vocile care se fac auzite pe telefonul mobil și care spun uneori lucruri teribil de enervante, pentru că nu aia ai fi vrut nici într-un caz să auzi.
 

Deocamdată, Inteligența Artificială este destul de prostuță și incapabilă să se descurce singură în lumea oamenilor. Trebuie dusă de mânuța ei virtuală chiar și atunci când trece strada, mai ales într-un oraș fără reguli cum ar fi Bucureștiul lui Firea. Dar marea ei calitate este că învață singurică. Iar viteza cu care se produce acest fenomen este probabil similară cu progresia geometrică. Fenomenul este ireversibil, prea mulți bani au fost investiți ca să mai aibă cineva curajul să scoată toate computerele din priză. Iar noi ne vom trăi viața exact așa cum ne va ordona măria sa, IA.

Știu că și acum se cunosc destule exemple de oameni care urmează orbește indicațiile câte unui lider care le ține loc de creier. Deocamdată însă, fie că acesta se numește Erdogan, Putin sau Dragnea, resorturile și raționamentele din spatele oricărei „indicații prețioase” ne sunt încă accesibile cu puterea gândului. În cazul IA, nu vom mai fi capabili să verificăm dacă există cu adevărat vreo logică și care este aceea. Pentru că totul va fi rodul unui calcul infernal, pe care numai un robot îl va putea face. Oamenii nu vor mai avea – cu resursele lor naturale – nicio ușă de acces la raționamentele din spatele deciziilor luate de computere. Cred că e timpul să ne trezim și să îngropăm conflictele plantate în sufletul nostru de către ecranele la care ne uităm zi de zi. Oamenii trebuie să trăiască împreună, nu să se războiască între ei de dragul unei înșiruiri de linii de cod.

CLAUDIU ȘERBAN,
director editorial Capital