Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a făcut noi acuzații la adresa Republicii Moldova. Într-un mesaj pe canalul său de Telegram, ea a precizat că „autoritățile de la Chișinău, cu pașapoarte românești, distrug Republica Moldova, pas cu pas.”

De asemenea, Maria Zaharova a comentat decizia Republicii Moldova de a renunța la interdicția de import a grâului ucrainean.

Maria Zaharova acuză Republica Moldova pentru problema grânelor

„Prețurile la grâu în Republica Moldova au scăzut sub costul de producție după decizia sa de a renunța la interdicția de import din Ucraina. Actualele autorități de la Chișinău, care dețin pașapoarte românești, distrug Republica Moldova pas cu pas. Moldovenii sunt prizonierii regimului, care face tărăboi. Un nou proiect al Occidentului duce la un nou colaps.” a scris purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova.

Republica Moldova, amenințată de Ucraina

La polul opus, Kievul a anunțat, marți, că va interzice toate livrările de mărfuri, dacă autoritățile de la Chișinău vor opri temporar importurile de cereale ucrainene, așa cum au decis deja cinci țări din UE, la îndemnul Comisiei Europene.

De asemenea, agricultorii din Republica Moldova au anunțat că vor ieși la proteste, dacă Guvernul nu va lua această hotărâre săptămâna aceasta.

„În foarte scurt timp, elevatoarele noastre, în preajma sezonului de recoltare, vor fi pline de producția agricolă din Ucraina. Prețurile se vor prăbuși la un nivel catastrofal de mic pentru mulți agricultori. Foarte probabil că vor exista multe tentative de a exporta producția ucraineană ca originară din Republica Moldova”, susține directorul executiv al Asociației Forța Fermierilor, Alexandru Slusari.

Totul se întâmplă după ce ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, a avut o întâlnire, pe 6 mai, cu omologul său ucrainean, Mikola Solski, despre interzicerea importurilor de grâne din Ucraina.

Potrivit unui comunicat al ministerului Agriculturii, Vladimir Bolea i-a spus oficialului ucrainean că agricultorii sunt îngrijorați că nu vor avea spații pentru a stoca noua recolta de cereale, deoarece, au încă depozitele pline din cauza prețurilor mici de pe piață.

„În același timp, tendința de export a cerealelor autohtone are o dinamică descendentă, cheltuielile de logistică au crescut și prețurile la bursele internaționale s-au prăbușit. Fermierii noștri au nevoie să-și valorifice stocurile de cereale și să se pregătească de noul sezon agricol. Noi suntem solidari cu poporul ucrainean care este impus să facă față multiplelor provocări în acest război și condamnăm cu desăvârșire atrocitățile agresorilor”, a explicat Vladimir Bolea.