Maria Zaharova: Rusia nu intenționează să recurgă la utilizarea armelor nucleare în Ucraina, însă nu ar trebui să i se forțeze răbdarea

Maria Zaharova, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, a avertizat că Rusia nu intenționează să ia calea escaladării nucleare în disputa cu Ucraina și cu Occidentul, dar aliații nu ar trebui să îi forțeze răbdarea.

Declarațiile Mariei Zaharova vin după ce mai mulți oficiali ruși, printre care și președintele Vladimir Putin, au amenințat că sprijinul militar occidental pentru Ucraina sporeşte riscul unui conflict nuclear catastrofal.

Rusia va face orice să se apere împotriva eventualilor agresori

Vladimir Putin prezintă războiul din Ucraina, pe care îl numește „operaţiune militară specială” și care durează de 14 luni, ca pe o luptă existenţială cu un Occident agresiv şi arogant şi a declarat că Rusia va folosi toate mijloacele disponibile pentru a se proteja împotriva oricărui agresor.

„Vom face totul pentru a împiedica evoluţia evenimentelor în direcţia celui mai rău scenariu, dar nu cu preţul încălcării intereselor noastre vitale”, a spus Maria Zaharova joi în cadrul unei conferințe de presă. „Nu recomand nimănui să se îndoiască de determinarea noastră şi să o pună la încercare în practică”, a continuat ea.

„Ei (Statele Unite) continuă să încalce în mod deliberat interesele noastre fundamentale, să genereze în mod deliberat riscuri şi să ridice mizele în confruntarea cu Rusia”, a acuzat purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe.

Rusia a criticat în mai multe rânduri faptul că Occidentul furnizează arme Ucrainei și extinderea Nato mai aproape de granițele sale. La începutul lunii aprilie, Finlanda a devenit al 31-lea membru NATO, în timp ce Ucraina însăși își dorește să adere la Alianța Nord-Atlantică.

Dmitri Medvedev nu exclude probabilitatea unui război mondial și a unei confruntări nucleare

Fostul președinte rus și actualul vicepreşedintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, a declarat marți, 25 aprilie, că un război mondial este probabil, însă nu este inevitabil.

„Lumea este bolnavă și, foarte probabil, se află în pragul unui nou război mondial”, a spus el.

Medvedev a adăugat că riscurile unei confruntări nucleare sunt, de asemenea, în creștere, chiar mai grave decât preocupările legate de schimbările climatice.

„Încetaţi să mai suferiţi pentru că temperatura a crescut cu un grad într-un an sau într-o perioadă. în opinia mea, asta este nimic faţă de perspectiva de a ne pomeni în epicentrul unei explozii cu o temperatură de 5.000 de kelvini, cu o viteză de 350 de metri pe secundă şi o presiune de 3.000 de kg pe metru pătrat, cu o radiaţie ionizantă şi impuls electromagnetic. O astfel de perspectivă există azi? Din păcate, da. Şi ea creşte în fiecare zi din motive cunoscute”, a spus Medvedev.