Băncile încearcă să-şi facă depozitele mai atractive ataşându-le diferite poliţe de asigurări de viaţă. Funda roşie este înodată peste diverse alte servicii sau dobânzi promoţionale.

Pachetele de produse ale băncilor menite să stimuleze economisirea încep să includă şi asigurări de viaţă. Trei bănci (BCR, Citibank şi Libra) oferă astfel de produse. Între ofertele acestora sunt însă diferenţe semnificative. Citibank plăteşte o dobândă de 15,5% pe an la depozitele pe şase luni constituite de clienţii care cumpără şi o asigurare de viaţă cu capitalizare de la AIG Life România. În schimb, valoarea depozitului nu poate fi mai mare decât echivalentul a maximum cinci prime iniţiale aferente asigurării de viaţă.

Pachetul BCR, care îmbină depozitul cu asigurarea de viaţă emisă de BCR Asigurări de Viaţă, nu le aduce clienţilor o dobândă mai mare decât cea oferită la depozitele standard. În schimb, acesta conţine obligatoriu şi un card de debit, la care nu este însă percepută taxa de emitere. Din acest punct de vedere, sunt avantajaţi clienţii care optează pentru un card emis în euro, deoarece numai la acestea banca percepe comision de emitere (cinci euro).  Opţional, posesorii pachetului pot activa gratuit serviciile care permit plata facturilor de la bancomat, respectiv, debitarea automată a conturilor curente deschise la BCR pentru efectuarea unor plăti cu caracter permanent (de exemplu, facturile). Cei care cumpără acest pachet pot constitui depozite pe cel mult 12 luni. Dobânzile plătite se situează între 6% şi 7,5% pe an, dacă sunt variabile, iar randamentul maxim poate fi obţinut numai de către cei care depun cel puţin 10.000 de lei. Totodată, dobânzile fixe sunt între 8,5% şi 9% pe an, cel mai mare randament fiind plătit tot pentru depuneri de peste 10.000 de lei. În cazul ambelor tipuri de dobânzi, randamentul minim este plătit pentru depozitele cu valori în intervalul 100 de lei – 5.000 de lei. În cazul depozitelor în euro, dobânzile sunt fixe şi se cifrează între 3,25% şi 3,50% pe an. Cel mai mare randament este, ca şi în cazul economiilor în lei, oferit pentru depunerile consistente: de cel puţin 10.000 de euro.

Dacă în cazul pachetelor vândute de BCR şi Citibank clientul plăteşte asigurarea de viaţă, şi, în consecinţă, decide sumele asigurate şi eventualele beneficii suplimentare, Libra Bank încearcă să stimuleze economisirea prin oferirea gratuită a poliţelor de viaţă. Deponenţii băncii sunt acoperiţi prin intermediul unei poliţe de grup cumpărată de la Allianz-Țiriac. Aceasta acoperă numai riscul de deces, situaţie în care moştenitorii persoanelor cu depozite la Libra primesc o despăgbire egală cu valoarea depozitului constituit. Dobânzile plătite de această bancă pentru cei care optează pentru depozitul cu asigurare de viaţă ataşată sunt de 8,25% pe an (pentru sumele depuse pe un an), respectiv de 9% (pentru cele depuse pentru şase luni), mai mici decât randamentele oferite de bancă la depozitele la termen clasice.

Asigurătorii, prezenţi în luptă

172-35426-capital_27_mic.jpgGenerali a lansat, în luna mai, o asigurare de viaţă care are ataşat un depozit. Dobânda oferită iniţial de asigurător la depozitele cu scadenţa peste un an era de 15%, mai mare decât dobânda medie care a fost plătită de bănci la depozitele constituite pe termene de cel mult un an în luna menţionată – 14,61%, potrivit buletinului lunar al BNR. În prezent, Generali plăteşte o dobândă de 11% la acest produs. Asigurarea de viaţă este oferită gratuit de către companie şi acoperă numai riscul de deces. În cazul în care acesta se produce, despăgubirea este egală cu dublul sumei asigurate la finalul contractului. Suma minimă care poate fi depusă în cadrul unui asemenea contract este de 1.000 de lei.

La numai o lună de la lansarea produsului, oficialii companiei afirmau că vânzările sunt pe un trend ascendent. Ulterior, aceştia nu au dorit să facă publice informaţii referitoare la numărul  de contracte încheiate.

Generali este una dintre puţinele companii care au reuşit să raporteze, la sfârşitul primelor şase luni ale acestui an, creşterea primelor brute subscrise pe segmentul asigurărilor de viaţă, în condiţiile în care majoritatea asigurătorilor se confruntă cu scăderi. În primul trimestru, acestea au scăzut cu circa 6%.

172-35424-27ioanacurtali.jpgConsiderăm acest pachet de produse ca fiind extrem de interesant pentru clienţii noştri, dar credem că este prematur să estimăm numărul de clienţi la care vom ajunge prin intermediul lui.
Ioana Curtali, Wealth Management Head la Citibank România

93 de miliarde de lei însumau depozitele constituite de populaţie la bănci la sfârşitul lunii iunie a.c., potrivit datelor publicate de BNR

172-35425-capital_27.jpg