Comisia Europeana a lansat anul acesta un program special de promovare si sprijinire a activitatilor de infratire urbana, program prin care va finanta proiecte intre statele membre UE si statele candidate. Fondurile alocate pentru fiecare proiect pot ajunge chiar si pana la 50.000 de euro, acestea fiind nerambursabile. Pe langa acestea, primaria trebuie sa participe si ea cu cel putin pe atat (50% din valoarea proiectului). Sunt vizate in primul rand reuniuni ale cetatenilor si autoritatilor din orasele infratite, precum si organizarea de conferinte pe teme europene, legate de infratirea institutionala. Acest lucru inseamna ca locuitorii din orasele beneficiare vor putea fi implicati de primarii in actiuni pe diverse probleme comune si vor pleca in strainatate pentru un schimb de experienta cu orasele infratite. Un loc important pentru acest program il ocupa seminariile de instruire pentru functionarii implicati in proiecte de infratire urbana. Astfel, acestia vor putea beneficia de experienta colegilor lor din tarile membre ale Uniunii Europene, pentru a putea imbunatati activitatea comunicationala la nivelul primariilor locale. Totodata, scopul acestui proiect consta in identificarea problemelor comune pe care orasele infratite le au si in gasirea solutiilor practice pentru a depasi aceste dificultati.
Potrivit lui Traian Basescu, primarul Capitalei, Bucurestiul a fost primul oras care a beneficiat de acest program semnand, inca din luna februarie, un acord de infratire cu Berlinul. „Programul este deja in derulare, iar pana acum s-a concretizat printr-un schimb de experienta in domeniul administrativ, precum si printr-un program de creare a unei zone metropolitane specifice oraselor mari”, spune Basescu.

In Italia, exista strada Sinaia

Un exemplu de cooperare intre orase il reprezinta acordul de infratire dintre Timisoara si Mulhouse (Franta), din 1990 si pana acum fiind demarate mai multe proiecte comune. Acestea au vizat sprijinirea copiilor abandonati si a persoanelor cu handicap, instruirea in Franta a unor functionari din cadrul primariei, proiecte de modernizare a transportului urban, si lista ar mai putea continua.
Un alt oras important din Romania, mai ales din punctul de vedere al potentialului sau turistic, are o veche traditie in ceea ce priveste infratirea cu alte orase din Europa. Este vorba de Sinaia, unde este cunoscuta colaborarea de 36 de ani cu orasul Aosta, din nordul Italiei. Astfel, o strada principala din cele doua orase poarta de mult timp numele celuilalt oras. Astazi este in derulare un proiect pe probleme de ecologie. „Italienii prefera sa vina la noi in special in timpul iernii, pentru a beneficia de potentialul turistic al orasului nostru. Ii asteptam si in acest an, cand vor fi organizate o serie de conferinte si comunicari stiintifice in domeniul ecologic”, spune Ion Bucur, primarul orasului Sinaia. El s-a aratat extrem de interesat de noul program lansat de Uniunea Europeana pentru ca „schimburile de informatii cu cei din orasele dezvoltate ale Europei pot fi extrem de importante, mai ales pentru generatia tanara”, mai spune Bucur.
In acest context, noul program al Comisiei Europene ar putea insemna oportunitati financiare evidente pentru orasele romanesti. Exista mai multe etape pentru depunerea proiectelor, termenul limita pentru ultima etapa fiind 17 iulie 2003. Dar, proiectele pot fi trimise chiar din aceasta perioada, deoarece procedurile de selectie dureaza. Este important de stiut ca proiectele pentru obtinerea de fonduri pot fi depuse doar de acele orase care sunt deja infratite cu un oras dintr-o tara membra a Uniunii Europene si trebuie sa implice obligatoriu primariile, singurele abilitate sa depuna cererile de finantare.    

Indrumar pentru cei care doresc sa-si depuna dosarele de finantare.

Proiectele trebuie sa se incadreze intr-una din cele doua sectiuni:
Sectiunea A: Reuniuni ale cetatenilor si autoritatilor oraselor infratite – limita de buget: intre 2.000 si 20.000 euro/proiect.
Sectiunea B: Conferinte pe teme europene legate de infratirea institutionala si seminarii de instruire si de informare pentru functionarii insarcinati cu infratirea urbana – limita de buget: intre 2.000 si 50.000 euro/proiect.

Unde se depun cererile de finantare.

Cererile de finantare se trimit prin posta la adresa: European Commission, Directorate-General for Education and Culture Youth, Civil Society and Communication. Visits, Placements, Partnerships with Civil Socciety Town-twinning department 200, rue de la Loi, VM-2 4/35, B-1049 Brussels.

Pentru informatii suplimentare se pot trimite solicitari

Jumelages@cec.eu.int sau towntwinning@cec.eu.int, ori la telefonul 00.32.2.295.26.85, intre orele 9.30 si 12.30.