Marian alecu: „AM mancat la KFC”

Capital: Cand ati intrat prima oara intr-un McDonald’s?Marian Alecu: In 1990, cand am plecat pentru prima oara in Ungaria. Atunci am si mancat pentru prima data intr-un McDonald’s. Capital: Avand in vedere ca erati un estic, cum vi s-a parut restaurantul?Marian Alecu: Era in primul rand mirosul acela al unui simbol american. Simteam ca era una din formele de a-mi exercita libertatea. Mi-a placut, insa in limitele normalului. Capital: Exista un mit in jurul McDonald’s, conform caruia pleci de

Capital: Cand ati intrat prima oara intr-un McDonald’s?
Marian Alecu: In 1990, cand am plecat pentru prima oara in Ungaria. Atunci am si mancat pentru prima data intr-un McDonald’s.
Capital: Avand in vedere ca erati un estic, cum vi s-a parut restaurantul?
Marian Alecu: Era in primul rand mirosul acela al unui simbol american. Simteam ca era una din formele de a-mi exercita libertatea. Mi-a placut, insa in limitele normalului.
Capital: Exista un mit in jurul McDonald’s, conform caruia pleci de la spalatul pe jos si poti ajunge intr-o functie importanta. Inainte de a ajunge director si dumneavoastra ati spalat pe jos?
Marian Alecu: Da. Numai ca lucrurile au fost putin diferite. Atunci cand eu am fost angajat nu exista nici un magazin si nici un alt angajat. Prima mea sarcina a fost sa stabilesc afacerea McDonald’s in Romania, pornind de la locatii si pana la angajarea de personal si gasirea furnizorilor. Dar, dupa acesti primi pasi am mers la pregatire in restaurante din strainatate, unde am spalat pe jos si am facut absolut tot din ceea ce face un lucrator dintr-un restaurant McDonald’s. Explicatia acestei proceduri este foarte simpla: nu poti conduce o afacere daca nu stii absolut totul despre ea.
Capital: Bine, la dumneavoastra functiona cumva invers toata aceasta procedura pentru ca stiati ca va asteapta sigur o functie de conducere. Simplul angajat nu poate avea o astfel de certitudine.
Marian Alecu: Da, dar si pentru mine criteriile erau la fel de draconice ca si pentru ceilalti angajati. De exemplu, am stat o luna in Ungaria si la sfarsitul acestei perioade am aflat cu mare surprindere ca mi s-a facut un raport foarte amanuntit despre ceea ce am facut eu acolo: despre cat de serios am fost, despre intarzierile pe care le-am avut… Daca nu treceam de acest test in restaurant, cariera mea la McDonald’s se oprea acolo.
Capital: Totusi, cum era atunci cand munceati ca simplu angajat?
Marian Alecu: In primul rand, am lucrat cate o luna in Cehia, in Ungaria, in Anglia. In Ungaria de exemplu, nimeni nu cunostea nici o limba straina. Deci nu aveam efectiv comunicare cu ei. Totusi, dupa o saptamana totul mergea perfect si ne intelegeam extraordinar de bine. Nu stiu nici acum cum ne intelegeam. Imi aduc aminte ca lucram odata de noapte. E teribil sa lucrezi noaptea pentru ca ai atat de multe sarcini pe care, daca le intarzii cu zece minute, nu le mai poti indeplini pe toate. Se terminase schimbul si toti cei sase care terminasera au hotarat sa plece la o cafea cu un coniac la sapte dimineata. Am fost, pot spune, mai mult decat incantat atunci cand m-au invitat si pe mine cu ei. Cu toate ca nu vorbeam aceeasi limba cu ei.
Capital: Dupa ce ati lucrat opt ani pentru McDonald’s sunteti mai american?
Marian Alecu: Nu stiu daca ma simt mai american, insa ma simt mai confortabil cu responsabilitatea, stilul de management si, eventual, stilul de viata american.
Capital: Am vazut ca acum coordonati activitatea firmei McDonald’s si in Republica Moldova, Bulgaria, Azerbadjan si Georgia. Ati facut ceva rau si ati fost pedepsit sa va ocupati si de tari mai estice decat Romania?
Marian Alecu: Ca si Romania la vremea ei, acum opt-noua ani, aceste tari prezinta un potential de dezvoltare in viitor. In tarile din Vest, venind spre noi, McDonald’s a intrat cu ani buni inainte si dezvoltarea este la nivelul corespunzator. Acum, in tarile din Est este noul potential. Deci nu este o pedeapsa. Sa speram ca nu.
Capital: Este mare filozofie sa produci o chiftea?
Marian Alecu: Este mare filozofie. Si este o mare filozofie sa vezi ca McDonald’s este un sistem pus la punct. Cine asimileaza McDonald’s cu producerea si vanzarea unei bucati de carne intre doua jumatati de chifla greseste si pot spune ca nu intelege valoarea. McDonald’s serveste zilnic pe glob 48 de milioane de oameni.
Capital: Nu v-ati simtit niciodata mic pentru un sistem atat de mare?
Marian Alecu: Uneori da. Mai ales atunci cand ma intalnesc cu colegi de-ai mei, cum sunt cei din Anglia, care coordoneaza 1.600 de restaurante sau cei din Franta cu 1.200 de restaurante.
Capital: Cum stati cu colesterolul?
Marian Alecu: Stau bine si mi-l verific din cand in cand. Si va voi raspunde si la intrebarea nepusa: mananc de foarte multe ori la McDonald’s. Si nu ca obligatie profesionala.
Capital: Ati mancat vreodata la KFC?
Marian Alecu: Sigur ca da.
Capital: Si v-au placut mancarea si serviciile? Au ele ceva din cele de la McDonald’s?
Marian Alecu: Nu le-as compara. Bineinteles ca as spune ca McDonald’s are servicii mai de calitate din multe puncte de vedere. Dar nu va ascund ca am mancat acolo.
Capital: Sunteti un tip bogat?
Marian Alecu: Sunt un om realizat si asta numai datorita acestei firme…
Capital: Ce inseamna un tip realizat? Salariu apropiat de cel din Vest, o casa, o masina?
Marian Alecu: Da. Toate acestea la un loc.
Capital: Colegii fiului dumneavoastra beneficiaza de statutul dumneavoastra de director la McDonald’s?
Marian Alecu: Bineinteles ca la scoala i se spune Big Mac si i s-a spus asa de cand lucrez eu la McDonald’s. Si se duce de multe ori cu colegii la McDonald’s.
Capital: Aveti vicii?
Marian Alecu: Cine nu are? Sistemul trebuie sa fie perfect, nu oamenii care il compun. Nu fumez. Nu pot spune ca beau, dar nici ca sunt abstinent. Ca fiecare. Sunt microbist si tin cu Progresul.
Capital: Daca dati o petrecere sunteti tentat sa introduceti si produse McDonald’s in meniu?
Marian Alecu: S-a mai intamplat si nu datorita faptului ca a existat tentatia, ci mai mult pentru ca a fost mai usor sa rezolv partea alimentara a petrecerii. Bineinteles, asta in cazul unei petreceri mai fugare si mai neconventionale. Si daca la mine s-a mai intamplat, in cazul petrecerilor fiului meu se intampla frecvent sa fie folosite produse de la McDonald’s.    

Carte de vizita

In anul 1982 a absolvit Facultatea de Tehnologie a Constructiilor de Masini din Institutul Politehnic Bucuresti. S-a angajat apoi ca inginer la Vulcan unde a lucrat pana in 1991, urcand pana la functia de director comercial. In 1991 s-a mutat la Coca Cola Romania, unde a ocupat functia de director de vanzari. In anul 1994 a fost primul
angajat al McDonald’s Romania, fiind directorul de dezvoltare al acestei companii. Din anul 1998 este director general al McDonald’s Romania si, de curand, conduce si afacerile
companiei americane din Republica Moldova, Bulgaria, Georgia si
Azerbadjan.