Marian Enache este noul președinte al Curții Constituționale. Judecătorii Curții au votat pentru acesta cu 8 voturi din 8. El va fi cel care va conduce instituția. Pentru cei care nu știu, acesta a lucrat, în trecut, și pentru Ion Iliescu.
Curtea Constituţională a României are un nou preşedinte, în persoana lui Marian Enache
Marian Enache este noul președinte al Curții Constituționale. El este absolvent al Facultății de Drept din cadrul Universității „Al.I. Cuza” din Iași (1977). A făcut în 1990 un stagiu de documentare în Drept constituțional comparat (Franța, Spania, Italia).
Marian Enache este doctor în științe juridice: specializarea Drept constituțional, Facultatea de drept a Universității București (1997).
Între 1977-1990 a fost avocat în Baroul Iași, Baroul Vaslui. Din 1990 s-a apropiat de Ion Iliescu și a devenit membru în Consiliul Provizoriu de Uniune Națională (CPUN).
Timp de doi ani, până în 1992 a fost deputat în Adunarea Deputaților, Parlamentul României și vicepreședinte al Adunării Deputaților; vicepreședinte al Comitetului Adunării Constituante, membru al Comisiei de redactare a Constituției României; membru al Comisiei de redactare a proiectului de Regulament al Adunării Deputaților.
În anul 1993 a ocupat func’ia de consilier prezidențial – Direcția juridică a Președinției României.
Între 1993-1996 a fost ambasador extraordinar și plenipotențiar al României în Republica Moldova iar între 1996-2000 – deputat, Camera Deputaților, Parlamentul României și membru al Comisiei juridice, de disciplină, și imunități; membru al Comisiei de validare.
Între anii 1998-2010 a fost avocat în Baroul București, iar din 2011 până în 2012 – secretar general adjunct al Camerei Deputaților.
Între 2012-2016, Marian Enache a fost deputat, Camera Deputaților, Parlamentul României și membru al Comisiei pentru învățământ, știință, tineret și sport.
Printre premiile și diplomele obținute se numără Diplomă de merit pentru „Contribuția importantă la edificarea statului de drept în România” acordată de Uniunea Juriștilor Democrați din România, 1992;
Premiul „Andrei Rădulescu” în domeniul istoriei dreptului, acordat de Uniunea Juriștilor din România pentru lucrarea „Interpretarea Constituției” (coautor), 2002.
A publicat lucrări juridice; studii juridice apărute în reviste de specialitate.
De ce a fost schimbat Valer Dorneanu din funcție?
Amintim că Biroul permanent al Camerei Deputaţilor a declanşat procedurile pentru numirea unui judecător la Curtea Constituţională, pe locul actualului preşedinte, Valer Dorneanu, căruia îi expiră mandatul.
Termenul de depunere a candidaturilor pentru această funcţie a fost 26 aprilie, iar Comisia juridică a depus raportul până pe 29 aprilie. Mandatul de judecător la CCR al lui Valer Dorneanu urmează să expire în 10 iunie, se precizează în scrisoarea transmisă de Curte conducerii Camerei.
„Domnul Valer Dorneanu a fost numit judecător la Curtea Constituţională pentru un mandat de 9 ani, ca urmare a încetării mandatului doamnei judecător Aspazia Cojocaru (…). Domnul Valer Dorneanu a depus jurământul prevăzut de art.63 alin 1 din Legea 47/1992, republicată, în data de 10 iunie 2013.
Având în vedere că, potrivit tezei a doua din alin. 2 al art. 63, judecătorii Curţii îşi vor exercita funcţia de la data depunerii jurământului, se constată în temeiul art.67 alin. 2, teza întâi, că mandatul domnului judecător Valer Dorneanu expiră în data de 10 iunie 2022″, s-a menţionat atunci, în document,