Problema pe piaţa de IT este să găseşti oameni specializaţi, nu oameni tehnici, consideră Marian V. Popa, director general al DB Global Technology, o unitate centrală de inovație în cadrul rețelei internaționale a Deutsche Bank.
“Informaticianul de astăzi s-a schimbat mult. Nu mai vorbim de coderi seci, ca acum 15 ani, cărora li se dă un cod şi codează. Vorbim de specialişti în domeniul lor de activitate care ştiu să şi codeze. Nu mai este suficient să fii un bun coder, un bun developer sau un bun tester, trebuie să ştii şi finanţe, să cunoşti piaţa, trebuie să ştii ce este riscul, iar din aceste motive se caută specialişti. Informaticienii din ziua de azi sunt specializaţi pe domeniul lor de activitate şi au conoştinţe mai aprofundatate de codare. Partea tehnologică se găseşte relativ uşor. Angajezi 200 de oameni şi îi înveţi JAVA. Durează trei luni. După aceea îi aduci să lucreze cu cineva care dezvoltă un sistem de risc pentru Singapore. Aici e problema”, spune Marian V. Popa.
“Noi, într-o ţară de tranziţie dezvoltăm sisteme financiare pentru cele mai mari pieţe din lume. Nu este simplu, pentru că în momentul în care te aşezi în faţa unui bancher de pe Wall-Street el are pretenţia ca tu să ştii finanţe la fel de bine ca el”, adaugă Popa.
Cu ce se ocupă concret românii la DB Global Technology. “Noi suntem un departament intern al Deutsche Bank. Clientul nostru este banca, iar noi lucrăm pentru aplicaţiile şi platformele bancare mondiale. Activităţile noastre de expertiză sunt în domeniul trezoreriei, retail, wealth management şi departamente de suport”, precizează Popa. “Crearea de aplicaţii mobile pentru clienţii din retail reprezintă mai mult de jumătate din munca acestui centru în prezent”, a declarat Kim Hammonds, membru al Consiliului de Administraţie şi Group Chief Officer, Deutsche Bank.
DB Global Technology dezvoltă soluții software de cel mai înalt nivel pentru operațiunile globale ale Deutsche Bank și reprezintă o platformă pentru ingineri software cu nivel înalt de pregătire, fiind operațional din 2014. Deutsche Bank este prezentă pe piața din România din anul 1998, oferind produse și soluții personalizate pentru Corporate, Investment și Transaction Banking, pentru clienți corporativi și instituționali, precum și servicii de Private Wealth Management pentru clienții persoane fizice. Deutsche Bank este una dintre cele mai importante bănci germane, câștigând în mod repetat distincția de „cea mai importantă bancă” în Europa Centrală și de Est. Deutsche Bank este un partener tradițional al autorităților române și a contribuit la unele dintre cele mai importante tranzacții financiare din România (în sectoarele energetic, de transport și al locuințelor sociale).