Curtea de Apel București i-a schimbat încadrarea juridică lui Marian Vanghelie

Curtea de Apel București a aplicat o hotărâre a Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ) din acest an și a schimbat acuzația împotriva lui Marian Vanghelie din „luare de mită în formă continuată” în „luare de mită simplă”.

Decizia a fost luată pe 12 februarie 2025 și este definitivă. Instanța de judecată a hotărât și schimbarea încadrării juridice pentru alți doi inculpați: Dumitru Marian, acuzat de dare de mită, și Nicolae Mircea Sorin, acuzat de complicitate la luare de mită. Modificările se referă la eliminarea unor dispoziții legale din acuzații.

Hotărârea a fost pronunțată în ședință publică și nu mai poate fi contestată.

„Admite cererea invocata din oficiu de Curte, de schimbare a încadrării juridice. În temeiul art. (…) în raport de Decizia nr. 1/2025, pronunţată în recurs în interesul legii, schimbă încadrarea juridică în ceea ce privește infracțiunea de luare de mită reținută inculpatului Vanghelie Marian Daniel, infracțiunea de dare de mită reținută în sarcina inculpatului Dumitru Marian și în ceea ce privește infracțiunea de complicitate la luare de mită reținută în sarcina inculpatului Nicolae Mircea Sorin, în sensul înlăturării dispozițiilor art. 35 C.p.. Definitivă. Pronuntata în sedinta publica, azi, 12 februarie 2025”, este decizia Curții de Apel București.

Ce prevede Codul Penal?

Conform Codului Penal, o infracțiune este „continuată” atunci când cineva comite aceeași faptă ilegală de mai multe ori, la momente diferite, dar cu aceeași intenție și împotriva aceleiași persoane. O infracțiune este „complexă” atunci când include și alte fapte ilegale care, luate separat, sunt tot infracțiuni.

„(1) Infracțiunea este continuată când o persoană săvârșește la diferite intervale de timp, dar în realizarea aceleiași rezoluții și împotriva aceluiași subiect pasiv, acțiuni sau inacțiuni care prezintă, fiecare în parte, conținutul aceleiași infracțiuni.

(2) Infracțiunea este complexă când în conținutul său intră, ca element constitutiv sau ca element circumstanțial agravant, o acțiune sau o inacțiune care constituie prin ea însăși o faptă prevăzută de legea penală”, scrie în articolul 35 din Codul Penal.

ÎCCJ a decis că, în cazul mitei, termenul de prescripție începe de când mita a fost cerută, nu de când a fost primită. Marian Vanghelie este acuzat că a cerut mită în 2007 și a primit-o până în 2014 – o sumă uriașă, 30 de milioane de euro, cea mai mare mită din istoria DNA.

Prescripția pentru luare de mită este de 10 ani. Dacă era considerată „luare de mită continuată”, fapta s-a prescris în 2024. Acum, fiind „luare de mită simplă”, s-a prescris din 2017. Pe scurt, nu mai poate fi pedepsit legal pentru această faptă.

În 2021, Marian Vanghelie a fost condamnat pentru luare de mită continuată

În data de 13 mai 2021, Tribunalul București l-a condamnat pe Marian Vanghelie pentru luare de mită continuată, pentru 49 de acte de mită comise între 2007 și 2014. Termenul în care mai poate fi tras la răspundere pentru aceste fapte este de 10 ani. Prescripția s-a împlinit în 2024. Pedeapsa pentru aceste fapte poate varia între 3 ani și 10 ani, dar ar putea fi mărită cu o treime.

„Prin sentința penală nr. 592/13.05.2021 a Tribunalului București, inculpatul Vanghelie Marian Daniel a fost condamnat pentru următoarele fapte: – luare de mită în formă continuată (…), respectiv 49 de acte materiale săvârșite în perioada 2007 – iulie 2014, faptă pentru care termenul general de prescripție al răspunderii penale de 10 ani, se împlinește în luna iulie 2024, având în vedere limitele de pedeapsă de la 3 la 10 ani, care se majorează cu o treime (…).

Cu privire la această faptă, unul din motivele de apel formulate de Direcția Națională Anticorupție vizează greșita excludere din numărul de acte materiale reținute în sarcina inculpatului Vanghelie Marian a sumelor solicitate și primite cu titlu de mită în 18 noiembrie 2014 și, respectiv 18 decembrie 2014, aspecte ce vor fi analizate cu ocazia dezbaterilor în apel, cu consecința împlinirii termenului general de prescripție al răspunderii penale în data de 17 decembrie 2024”, au explicat cei de la DNA pentru G4Media.ro.