Marian Vanghelie a primit o nouă lovitură. Fostul primar al Sectorului 5 este vizat într-un dosar cu un prejudiciu stabilit la 180 de milioane de lei. Procurorii i-au pus sechestru pe avere.
Procurorii DNA care instrumentează dosarul „ECONOMAT” au deschis un nou dosar în care este vizat Marian Vanghelie. Potrivit informațiilor oficiale, prejudiciul este stabilit la 180 de milioane de lei.
Marian Vanghelie se confruntă cu mai multe acuzații grave
Anchetatorii spun că mai multe societăți controlate de grupul condus Vanghelie ar fi vândut, către instituții aflate în subordinea Primăriei Sectorului 5, diferite bunuri, dar și servicii, la prețuri mult supraevaluate.
Amintim că Vanghelie era încă primar al sectorului 5 când procurorii DNA au deschis, pentru prima dată, dosarul „ECONOMAT”. La momentul respectiv, fostul edil a fost acuzat, alături de mai multe persoane, de comiterea unor infracțiuni economice cu un prejudiciu calculat la 30 de milioane de euro. Dosarul a fost trimis în judecată. Totuși, nu a primit încă o soluție definitivă.
Potrivit anchetatorilor, Vanghelie, ajuns între timp consilier local, ar fi continuat să facă același gen afaceri cu instituțiile din subordinea primăriei de sector. În acest context, procurorii anticorupție au deschis un dosar nou.
De această dată, fostul edil a fost acuzat de:
- constituire a unui grup infracțional organizat;
- instigare la abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, cu consecințe deosebit de grave;
- instigare la delapidare cu consecințe deosebit de grave;
- complicitate la fals în înscrisuri sub semnătură privată;
- instigare la fals material în înscrisuri oficiale;
- instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată.
Ultima expertiză ar fi relevat că prejudiciul se ridică la 180 de milioane de lei
Prejudiciul rezultat în urma primelor expertize contabile a fost stabilit la 500 de milioane de lei. Totuși, ancheta nu fusese încă încheiată. Potrivit autorităților, experții mai aveau de verificat și alte achiziții.
Ultima expertiză a fost gata cu un an în urmă, potrivit DNA. Aceasta ar fi relevat faptul că fostul primar, împreună cu alte opt persoane, între care și fratele lui, Paul, ar fi produs un prejudiciu de aproximativ 180 de milioane de lei. În momentul de față ar fi așteptate și alte expertize, aflate în continuare în lucru.
De asemenea, procurorii au emis vineri ordonanțe de sechestru asupra conturilor bancare și bunurilor mobile și imobile ale celor implicați, pentru recuperarea prejudiciului. Aceste măsuri au fost deja aplicate la nivelul societăților și băncilor vizate.