1,5 miliarde de euro este valoarea contractelor semnate de Petrom în vârf de criză. O performanţă la care a ajuns în urma unor decizii de management care şi-ar găsi locul şi pe masa Guvernului.

Mariana Gheorghe conduce cea mai mare şi mai profitabilă companie din ţară. Şi nu oricum, nici oricând, ci în cea mai dificilă perioadă prin care a trecut compania în ultimii ani. „Pentru noi, criza a avut trei dimensiuni. Întâi criza economico – financiară, care, normal, a făcut ca accesul la sursele de finanţare să fie redus, la costuri mai mari. Dar am avut şi criza noastră, a industriei, pentru că preţul petrolului a colapsat de la 147 dolari la 30-35 la sfârşitul anului trecut. La aceasta s-a adăugat în trimestrul IV, un trimestru foarte dificil în istoria Petrom, şi o criză internă, legată de angajaţii noştri, litigiile de muncă punând şi ele o presiune foarte mare asupra rezultatelor noastre financiare“, spune managerul. După rezultatul negativ înregistrat în acel trimestru, când pierderile au fost de 344,5 milioane de euro, managementul s-a mobilizat şi a accelerat procesul de restructurare, care începuse în urmă cu patru ani. Iar rezultatele s-au văzut, compania revenind în acest an pe plus. „În vârf de criză, în prima parte a anului, am reuşit să atragem circa 1,5 – 1,6 miliarde de euro în România şi pentru Petrom, prin contractele încheiate“, explică ea. Concomitent, programul de investiţii al companiei a fost redus de la 1,7 miliarde de euro la puţin peste un miliard, principala noastră preocupare fiind asigurarea lichidităţilor.

Atenţie la măsurile pe termen lung!

Iar în opinia sa, asemenea lucruri trebuie făcute şi la nivelul Guvernului. Ce ar face Mariana Gheorghe ca prim-ministru? „Ceea ce am făcut în companie. În primul rând, măsuri clare de oprire a hemoragiei de cash. Primul şi cel mai important lucru este să asiguri fluxul de numerar, ca să poţi acoperi plăţile necesare pentru companii, salarii, pensii. Şi cred că Guvernul a făcut asta.“ Un  alt element pe care îl consideră foarte important şi pe care, de asemenea, îl aplică în compania pe care o conduce: combinarea măsurilor pe termen scurt cu cele pe termen lung. Şi asta, pentru că există viaţă şi după criză.

Mariana Gheorghe subliniază importanţa realizării investiţiilor programate de Guvern, „şi nu sub nivelul planificat, ci chiar peste“. Pentru că ele înseamnă stimularea economică a mediului de afaceri, crearea unei stabilităţi fiscale şi, implicit, creşterea veniturilor la buget. Iar instabilitatea care a apărut săptămâna trecută şi la nivel politic numai bine nu face. „O continuare a acestei instabilităţi înseamnă de fapt întârzierea sau poate oprirea unor reforme de care mediul de afaceri are absolută nevoie pentru a desfăşura activităţi de dezvoltare economică. Or, cu cât durează mai mult această instabilitate, pe care o vedem în aceste zile, cu atât mai puternic este impactul negativ asupra mediului de afaceri“.

Controlează 20% din piaţa regională

Cum de s-a ajuns în această situaţie? Criza internaţională, care a fost importată, s-a suprapus pe dezechilibre interne, care existau deja. Aşa se explică diferenţele dintre impactul resimţit în România şi cel resimiţit în ţările din vest, mai puţin afectate. „Acum un an, aveam o creştere economică de 7%;  anul acesta, se previzionează o scădere de 8%-8,5%. Vorbim de un decalaj de 15%, foarte mare, cu puternic impact negativ asupra economiei şi cetăţenilor“.

Între timp, afacerile Petrom merg înainte nestingherite. Compania deţine o cotă de 20% din piaţa dowstream în sud-estul Europei şi, „bineînţeles, a ne menţine această poziţie este un obiectiv primordial“, spune Mariana Gheorghe. Compania continuă şi explorările în Rusia, dar şi în Kazahstan, care a devenit principala piaţă externă pentru Petrom.

Obiectivele noastre, răspunsul nostru la criză ne dau încredere că vom închide anul cu profit, dar într-un mediu atât de volatil nu poţi să spui exact cifra.

Opiniile unui manager de top

Despre petrom şi criză „Am intrat în instrumente de hedging şi am redus costurile prin accelerarea proiectelor noastre de restructurare şi modernizare.“ 

Despre ajutorul de stat „Este o sursă foarte preţioasă, pentru că, nefiind prea mare, se dovedeşte, prin urmare, că este important să fie acordat nu numai pe criterii sociale, ci şi companiilor care au viabilitate pe termen lung şi care reprezintă un factor de mobilizare în economie.“

Despre cursul valutar „Este încă greu de prezis, dar deprecierea leului este posibilă, nu numai din cauza politicului, dar şi din cauza situaţiei economice. Suntem  încă într-o recesiune puternică.“

Despre măsurile Guvernului „Cred că unele dintre răspunsuri au fost cele necesare, şi mă refer la atragerea de fonduri de la comunitatea europeană şi de la FMI. Au fost absolut necesare pentru stabilizarea economică şi financiară a ţării. Încă nu am văzut, pe de altă parte, impactul investiţiilor.“

179-38811-capital_09.jpg