"Petrom a trecut printr-un proces de transformare de şapte ani, sprijinit de peste şapte miliarde euro ca investiţii. Cred că toată lumea ar fi trebuit să fie supărată dacă noi nu am fi realizat profituri, dacă am fi cheltuit banii aceştia fără a realiza un impact pozitiv asupra rezultatelor financiare şi operaţionale ale companiei", a spus directorul Petrom.
Aceasta a precizat că, în cei şapte ani de la privatizare, Petrom a avut circa 31 miliarde lei profit operaţional înainte de taxare şi depreciere şi a investit 30 miliarde lei. În acelaşi timp, a colectat şi plătit statului taxe în sumă de 45 miliarde lei.
În urmă cu o săptămână, preşedintele Traian Băsescu afirma, la ProTV, că a rupt orice legătură cu Petrom, în semn de protest pentru excesul de profit pe care compania l-a obţinut într-o perioadă de criză, acuzând-o, totodată, de lipsă de fair-play. Traian Băsescu sublinia că nu îi place politica Petrom OMV pentru că este una incorectă.
Investiţiile de miliarde de euro, amortizate doar la sfârşitul acestei decade
Petrom va trebui să investească miliarde de euro în Blocul Neptun până la finele acestei decade, când producţia, ‘primele molecule de gaze’ vor fi vândute, potrivit Marianei Gheorghe.
"Ştirile şi veştile după această primă sondă au fost foarte încurajatoare pentru noi şi partenerul nostru, care este şi operatorul acestui joint-venture, ExxonMobil. Au fost încurajatoare pentru că, bănuiesc că ştie toată lumea, riscurile în activitatea de explorare şi mai ales în explorarea la mare adâncime sunt foarte mari", a spus Mariana Gheorghe.
Potrivit directorului Petrom, paşii următori constau în determinarea valorii comerciale ale acestei descoperiri. Aceasta presupune aflarea tuturor costurilor, al nivelului de volume şi al mediului comercial necesar, astfel încât să se demareze exploatarea zăcământului. După efectuarea studiilor, va începe programul de investiţii propriu-zis în construirea de platforme, canale de distribuţie, de transport şi apoi de vânzare a gazului.
"Acest lucru ne va duce către finele acestei decade până când vom vedea înapoi bani. Până atunci va trebui să investim miliarde de euro, astfel încât să ajungem în momentul în care producţia, primele molecule de gaze să fie vândute", a explicat Mariana Gheorghe.
Pe 22 februarie, Petrom şi ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited (EMEPRL), o subsidiară a ExxonMobil Corporation, au confirmat o posibilă descoperire semnificativă de gaze naturale în sectorul românesc al Mării Negre.