După ce, în 2013, piaţa construcţiilor şi-a continuat scăderea începută în urmă cu patru ani, anul acesta antreprenorii se aşteaptă ca piaţa să crească pe baza lucrărilor de infrastructură impulsionate de anul electoral
Pe baza rezultatelor din primele nouă luni ale anului trecut, Asociaţia Română a Antreprenorilor de Construcţii (ARACO) estimează că în 2013 valoarea pieţei construcţiilor a fost de maximum 9 mld. euro, menţinându-şi declinul faţă de anii precedenţi.
Chiar dacă sectorul construcţiilor rezidenţiale şi nerezidenţiale cumulează circa 70% din întreaga piaţă a construcţiilor, antreprenorii întrevăd o creştere a pieţei în acest an electoral datorită investiţiilor promise de autorităţi în infrastructură.
„Premisele sunt mai favorabile pentru 2014, dar depinde dacă bugetul va putea să cofinanţeze fondurile europene şi depinde de seriozitatea unor decidenţi politici pe componenta de infrastructură. Comarnic-Braşov va trebui să înceapă, lucrările care sunt avansate ca stadii fizice trebuie şi ele finalizate, deci cred că lucrurile vor găsi un progres“, spune Laurenţiu Plosceanu, preşedinte ARACO. Potrivit acestuia, chiar dacă premisele sunt mai bune anul acesta decât au fost în 2013, riscul deciziilor şi al derapajelor politice rămâne în continuare prezent.
Influenţa marilor constructori
Cei mai puternici 100 de antreprenori ai ţării, specializaţi pe construcţii rezidenţiale şi nerezidenţiale, au obţinut în 2012 afaceri cu 3,5% mai mari decât în 2011, acaparând o treime din piaţă. Pentru primii zece constructori ai ţării, anul 2012 a fost mai bun decât perioada de „boom“ de după integrarea în Uniunea Europeană, raportând o creştere de 37,5% a afacerilor cumulate, comparativ cu rezultatele din 2011, potrivit calculelor IBC Focus, pe baza informaţiilor de la Registrul Comerţului şi de la companii. Rezultatele pozitive vin în contextul în care veniturile însumate ale tuturor companiilor active pe sectorul construcţiilor de clădiri rezidenţiale şi nerezidenţiale au scăzut cu 1%, în aceeaşi perioadă. Explicaţia acestui fenoment ţine de anvergură.
„Companiile mari au rezistat condiţiilor de pe piaţă, în timp ce firmele mici şi mijlocii nu mai reuşesc să facă faţă condiţiilor extrem de dure. Au un cash flow deficitar şi lipsa de lichidităţi le creează probleme. Anul acesta, o să fie şi mai pregnantă această situaţie“, este de părere Cristian Erbaşu, proprietarul Construcţii Erbaşu, companie care ocupă poziţia a treia în Top 100 Antreprenori Generali în Construcţii, realizat de IBC Focus. Potrivit lui, 2012 a fost un an excepţional pentru compania pe care o conduce, care a înregistrat un rulaj de 103 mil. euro faţă de 43,7 mil. euro un an mai devreme. Anul 2013 a fost încheiat cu o revenire a cifrei de afaceri la nivelul anului 2010, respectiv 40 mil. euro. „Este o curbă normală pentru companiile care fac lucrări de anvergură. Anul trecut a trebuit să alegem între a ne asuma riscul de a păstra nivelul cifrei de afaceri, asumându-ne încasări la termene tot mai mari, sau a ne micşora cifra de afaceri şi a ne limita la valoarea pe care o putem susţine fără a intra în datorii. Având în vedere contractele pe care le avem acum în derulare, în 2014 ne aşteptăm să dublăm cifra de afaceri, până la nivelul de 80 mil. euro. Acum urmărim mărirea numărului de contracte şi a valorii lor pe sectorul privat, pentru că se simte un reviriment timid în această zonă“, a spus el.
Profituri mici
Profiturile constructorilor s-au contractat şi ele odată cu piaţa. Pentru al cincilea an consecutiv, profitul celor mai mari zece antreprenori ai ţării este în scădere, după ce în 2008 acesta a fost de 210,5 mil. lei. Faţă de acea valoare, profitul din 2012 a scăzut cu peste 60%. Dacă la firmele mici aproape a dispărut, în cazul celor mai mari 100 de constructori, care activează în sectorul construcţiilor rezidenţiale şi nerezidenţiale, profitul a scăzut în 2012 la jumătate faţă de 2008. Rata profitului celor mai mari 100 de constructori a scăzut la 3,88% în 2012, de la 5,76% cât era în 2008, potrivit studiului IBC Focus.
„Pe piaţă sunt lucrări mai puţine, investiţii mai puţine şi companii mai puţine. Profiturile au scăzut foarte mult, deoarece concurenţa este extrem de puternică. Companiile mari găsesc soluţii şi datorită investiţiilor făcute în studii proprii şi în personal cu o calificare superioară. Trebuie să se remarce şi o oarecare specializare a companiilor. CON-A, spre exemplu, nu prea lucrează pe proiecte de stat. Cred că problemele mai mari le au cei care au lucrat foarte mult cu statul. Noi avem sub 3% din lucrările de anul trecut contractate de stat“, spune Vasile Bulboacă, proprietarul grupului sibian CON-A, care ocupă poziţia a opta în Top 100 Antreprenori.
Constructorul sibian a încheiat anul 2013 cu un rulaj de circa 50 mil. euro şi îşi propune afaceri similare şi în acest an, cu toate că nu este încă asigurat cu lucrări la capacitatea maximă a companiei. Contractele cu care a plecat la drum în acest an includ o fabrică pentru SNR Rulmenţi în Sibiu, o fabrică pentru Continental, tot în Sibiu, fabrica de gips-carton a Siniat de la Turceni şi o sală multivalentă în Cluj, pentru care constructorul aşteaptă decizia comisiei de licitaţii. În plus, sibienii mai au oferte şi pentru construcţia de malluri în Bucureşti, una dintre acestea din partea New Europe Property Investments (NEPI), pentru construirea Mega Mall din Pantelimon.