Marii creditori ai Ucrainei: Franklin Templeton, T. Rowe Price, TCW Group BTG Pactual

Cei patru deţinători de obligaţiuni ucrainene care negociază cu Guvernul de la Kiev un plan de restructurare a datoriilor Ucrainei sunt Franklin Templeton, T. Rowe Price, TCW Group şi BTG Pactual, informează Bloomberg.

Grupul creditorilor, condus de Franklin Templeton, a informat marţi că a decis să dezvăluie identitatea celorlalţi trei membri la cererea Guvernului de la Kiev, în încercarea de a urgenta discuţiile pentru restructurarea datoriei.

Împreună cei patru deţin obligaţiuni ucrainene în valoare de aproximativ 8,9 miliarde de dolari şi în luna martie au format un comitet care să negocieze cu Kievul o restructurare a datoriei, dar care să nu implice o reducere a valorii obligaţiunilor pe care le deţin. 

'Aşa cum s-a anunţat anterior, comitetul a înaintat Ministerului ucrainean de Finanţe o propunere detaliată care în opinia sa îndeplineşte obiectivele Ministerului fără nicio reducere a principalului şi care ar oferi Ucrainei o bază solidă pentru relansarea economică', se arată într-un comunicat al grupului creditorilor, a căror identitate nu a fost dezvăluită până acum. 

Acest comunicat vine după ce ministrul ucrainean de Finanţe, Natalie Jaresko, i-a avertizat vineri pe creditori că 'toate opţiunile sunt posibile' dacă până la termenul limită, fixat pentru luna viitoare, nu vor fi înregistrate progrese în discuţiile pentru restructurarea datoriilor Ucrainei. De asemenea, anterior Ministerul ucrainean de Finanţe a acuzat grupul condus de Franklin Templeton de lipsă de transparenţă pentru că a refuzat să dezvăluie identitatea membrilor săi. 

Potrivit unor surse citate de Wall Street Journal, compania americană Franklin Templeton Investments, care la finele lunii decembrie deţinea obligaţiuni ucrainene în valoare de aproximativ patru miliarde de dolari, este cel mai mare creditor şi a preluat rolul de lider al comitetului. De asemenea, WSJ susţine că Ashmore Group a făcut şi el parte din grupul iniţial însă în cele din urmă a decis să se retragă. 

Ucraina vrea să obţină noi termeni pentru datoriile sale de 23 de miliarde de dolari, în cadrul programului de asistenţă în valoare de 17,5 miliarde de dolari convenit cu Fondul Monetar Internaţional. 

Afectată de conflictul cu rebelii pro-ruşi din estul ţării, economia Ucrainei ar urma să înregistreze, în acest an, o contracţie de 7,5%, după un declin de 6,9% anul trecut, iar inflaţia ar putea să accelereze până la 40%, potrivit estimărilor Băncii Mondiale. 

AGERPRES