Conferința CAPITAL Alexandra Toderiță: Marii fermieri nu au curajul să dea utilaje de sute de mii de euro pe mâna unor angajați necalificați

Care este potențialul agriculturii din România? De ce ne confruntăm cu lipsa forței de muncă? Ce programe pit fi dezvoltate și cum putem atrage mai mulți bani ca să dezvoltăm acest sector? Sunt doar câteva dinrte întrebările care au încercat să-și găsească un răspuns clar la conferința organizată de revista CAPITAL - ”Cum valorificăm la maximum producția agricolă și alimentară”.

”De multe ori, fermierii se plâng de lipsa forței de muncă. Marii fermieri nu au curajul să dea utilaje de sute de mii de euro pe mâna unor angajați necalificați”, a declarat Alexandra Toderiță, expert al Centrului român de Politici Europene, la conferința CAPITAL.

În acest context, potrivit acesteia, se au în vedere mai multe programe care să sprijine formarea unei noi generații de fermieri, în parteneriat cu licee care să devină hub-uri locale, să atragă copii bine pregătiți, să-i învețe meserie.

Cu alte cuvinte, au fost atrase în asemenea programe opt licee din toate zonele României (Moldova, Ardeal, zona de sud), iar 30 de companii locale au fost implicate în dialog cu școlile. În acest sens, mai multe informații pot fi aflate și pe site-ul educațieagricolă.ro.

”Noi, la Centrul român de Politici Europene, am lucrat pe tema asocierii fermierilor mici și mijlocii. Si a reieșit profesionalizarea acestui sector prin intermediul învățământului profesional și tehnic. Una dintre cele mai mari probleme se referă la faptul că copiii fac practică foarte puțin în ferme reale, iar fermele didactice ale liceelor sunt prost utilate”, a mai declarat Alexandra Toderiță.

Așadar, copiii vor înțelege mai bine ce se întâmplă în acest domeniu, își vor dezvolta abilitățile antreprenoriale, vor fi capabili să facă un plan de afaceri.

”Agricultura trebuie să fie promovată ca o meserie de viitor, așa cum și este, de altfel. Trebuie să atragem finanțări, altele decât ale statului. Totodată, există inițiative de învățământ dual în care se dorește cuplarea liceelor profesionale la firme sau ferme, unde timp de trei zile să învețe la locul de muncă, iar două zile la liceu”, a adăugat Alexandra Toderiță.