Trei dintre primii patru mari importatori de băuturi alcoolice din România, Pernod Ricard, BDG Import şi Cristalex, îşi vor muta antrepozitele de depozitare în Bulgaria şi Ungaria, dacă proiectul privind combaterea evaziunii fiscale va fi aprobat de Guvern în forma actuală.
Potrivit notei de fundamentare a proiectului de act normativ, condiţiile de autorizare a operatorilor economici ca antrepozitari pentru producţia de produse accizabile, precum şi eliberarea autorizaţiilor fără specificarea unui termen limită de valabilitate, au avut ca efect înregistrarea unui număr mare de antrepozite fiscale, inclusiv de depozitare, situaţie care nu a permis o monitorizarea eficientă a acestora, fapt ce a condus la creşterea evaziunii fiscale cu astfel de produse.
Prin proiect se propune autorizarea ca antrepozite fiscale numai a locurilor de producţie de produse accizabile, eliminându-se astfel antrepozitele fiscale destinate exclusiv depozitării de astfel de produse, cu excepţia unui număr limitat de antrepozite de depozitare numai pentru produse energetice şi ţigarete.
„Cea mai mare problemă pentru noi, dacă se va aproba proiectul de act normativ în forma de acum, va fi desfiinţarea antrepozitelor fiscale de depozitare. Dacă se va întâmpla asta, ne vom muta antrepozitul, de la Deva în Ungaria. Toţi importatorii vor fi nevoiţi să-şi mute antrepozitele”, a declarat Tudor Furir, directorul general al Pernod Ricard, importatorul mărcilor Absolut Vodka, Ballantine’s, Chivas Regal, Royal, Havana Club şi Beefeater.
Mutarea se va produce de la 1 august
El a adăugat că mutarea ar urma să se producă de la 1 august, dată de la care, potrivit proiectului de act normativ, se vor ridica licenţele antrepozitelor.
„Această prevedere este o tâmpenie de nedescris. Vom pierde circa două milioane de euro la cifra de afaceri şi vom închide 40-50 de locuri de muncă din România”, a adăugat Furir.
Şi BDG Import, din al cărui portofoliu fac parte brandurile Jack Daniel’s, Finlandia, Corona, Budweiser, Evian şi vinurile Baron Phillipe, urmează să-şi mute antrepozitul de depozitare din Constanţa la Ruse, în Bulgaria.
„În condiţiile în care proiectul de ordonanţă nu se modifică, ne mutăm, dar statul va pierde nişte locuri de muncă şi câteva sute de mii de euro impozit pe profit, care va rămâne în Bulgaria. Oricum, acolo cota unică este de doar 10% şi poţi să faci mai mulţi bani”, a spus Pepe Berciu, acţionar la BDG Import.
El crede, totodată, că măsura desfiinţării antrepozitelor de depozitare nu va duce la diminuarea evaziunii fiscale.
De la Giurgiu, la Ruse
„Luăm în considerare puternic să ne mutăm şi noi antrepozitul, de la Giurgiu, la Ruse. Statul român va pierde impozitul pe profit pe care îl plăteam”, a afirmat Dan Ursu, directorul general al Cristalex, importatorul brandurilor Campari, Teacher’s, Cinzano, Jim Beam, Grant’s şi Barclays.
El apreciază că proiectul de act normativ este anticonstituţional şi anticoncurenţial.
„Voi fi forţat să fac afaceri cu autorităţile bulgare, deşi nu îmi doresc asta. Cred că toţi marii producători internaţionali de băuturi vor face presiuni la Bruxelles pentru a se modifica această lege, pentru că este neconcurenţială”, a mai pus Ursu.
Pernod Ricard, BDG şi Cristalex fac parte dintre primii patru importatori de băuturi alcoolice de pe piaţa românească, alături de Sollers PPD, care are în portofoliu mărcile J&B, Johnnie Walker sau Smirnoff.
Potrivit reprezentanţilor companiilor, piaţa băuturilor alcoolice de import a scăzut anul trecut cu aproximativ un milion de litri, la 7 milioane de litri, însă a rămas constantă ca valoare, la 100- 110 milioane de euro, pe fondul majorării preţurilor.
SURSA: Mediafax