Electromagnetica a fost propulsată pe primul loc în topul companiilor din domeniul industrial de creşterea cu 250% a activelor imobilizate şi a veniturilor din chirii.

Sectorul industrial a avut performanţe mai slabe în 2007, faţă de anul precedent, chiar dacă investiţiile şi restructurările au continuat. Rentabilitatea reală a capitalurilor a trecut pe minus (-1,8%), faţă de Ă3,1% în 2006. Cu toate acestea, randamentul acţiunilor s-a menţinut ridicat. S-a ajuns la o medie de aproape 70% pe industrie. Cu excepţia Rompetrol, primele cinci companii listate clasate în topul randamentelor sunt din industrie. 

Sectorul metalurgic are de suferit de pe urma majorării costurilor cu energia şi a evoluţiilor nefavorabile de pe pieţele externe, cel aeronautic (producţie de piese pentru avioane), de pe urma restrångerii comenzilor de la principalul client – statul. Trei dintre companiile analizate, Compa, Altur sau UAMT, sunt specializate în producţia de componente şi accesorii auto. Pånă acum, acestea nu au reusit să-şi îmbunătăţească vizibil performanţele, una din influenţele negative fiind reducerea comenzilor de piese pentru maşini Aro sau Roman Braşov. O oportunitate pentru viitor este reprezentată de interesul marilor producători auto internaţionali de a reloca o parte din activitatea de producţie în Romånia, se arată în studiul Contrast.

Tot pe zona auto a mizat şi Mechel, care şi-a îndreptat o parte semnificativă din producţie către acest domeniu. Anul trecut, Mechel a preluat unul dintre principalii săi concurenţi – Ductil Steel.

-1,8% rentabilitatea capitalului

13.30% indicator de crestere

69.40% randamentul actiunilor

113-15173-2.jpg