„Toţi ne dorim să avem jucători noi în piaţă. Tranzacţiile recente, chiar dacă au fost încheiate de «cumpărătorii de serviciu» NEPI şi Globalworth, aceştia au avut concurenţă. Ca să ajungem la situaţia de ranversare a ierarhiilor ar trebui să se întâmple ceva major şi pe birouri şi retail, situaţie puţin probabilă. Cu siguranţă vom putea vorbi de cumpărători noi pe cele două segmente în 2016, dar ca să schimbe clasamentul ar trebui să vândă liderii actuali şi nu cred că se va întâmpla asta în 2016“, spune Mihnea Şerbănescu.
Sectorul industrial-logistic al pieţei imobiliare s-a confruntat în acest an cu o schimbare radicală a ierarhiilor după o rafală de achiziţii realizate de compania cu capital olandez CTP. În acest an, investitorul care a tatonat piaţa românească timp de şapte ani a devenit cel mai mare proprietar de spaţii logistice din ţară. Ca să urce pe podium a cheltuit circa 150 mil. euro, bani cu care s-ar putea cumpăra un mall de talia Promenada Bucureşti sau două clădiri de birouri de genul BOB şi BOC de lângă staţia de metrou Pipera (foto). Cu alte cuvinte, o astfel de ascensiune este imposibil de replicat pe sectoarele de birouri sau retail.
CITIŢI ŞI Schimbări majore în topul celor mai mari proprietari de clădiri
Deocamdată, cei mai mari proprietari de spaţii de birouri şi retail, adică Globalworth şi NEPI, sunt concentraţi în România. Însă ambii jucători şi-au exprimat intenţia de a se extinde în regiune. Cu un portofoliu regional este mult mai simplu să atragi atenţia investitorilor de anvergură, spune Şerbănescu, dând ca exemplu tranzacţia prin care Logicor, o subsidiară a gigantului financiar american Blackstone, a cumpărat întregul portofoliu de spaţii industriale al Immofinanz (tranzacţie estimată în România la circa 45 mil. euro).
CITIŢI ŞI Preţul ieşirii Immofinanz din sectorul logistic din România: circa 45 mil. euro
Active executate de bănci
O altă variantă prin care am putea asista la intrarea unor nume noi pe piaţă sunt portofoliile de active neperformante (majoritatea cu garanţii imobiliare) scoase la vânzare de bănci. Interesul pentru creditele toxice este ridicat, însă au fost încheiate prea puţine tranzacţii în acest sector.
„Blackstone şi Lone Star erau printre favoriţii achiziţiei portofoliului de active neperformante scos la vânzare de BCR, dar s-a întâmplat ceva ce devine un tipar: nu s-au întâlnit aşteptările celor două părţi. Eşecul acestei tranzacţii este al doilea de acest gen după cel al Bank of Cyprus. Mi-e greu să cred că vom asista la astfel de tranzacţii. Probabil, soluţia ar fi tăierea acestor portofolii în bucăţi şi vânzarea lor în altă formulă“, este de părere directorul DTZ Echinox.
Erste a oprit în septembrie discuţiile pentru vânzarea activelor neperformante ale BCR, cu o valoare nominală de 2,7 mld. euro, deoarece a fost nemulţumită de ofertele primite de la fondul american de investiţii Lone Star şi de la consorţiul condus de Blackstone. Acelaşi lucru s-a întâmplat şi cu portofoliul scos la vânzare de Bank of Cyprus la începutul acestui an.
Totuşi, Şerbănescu spune că sunt tranzacţii imobiliare în derulare care au şanse să fie anunţate la începutul anului viitor atât pe birouri, cât şi pe retail.