Pe langa hamburgeri si management, limba romana s-a imbogatit cu un alt cuvant usor de rostit si greu de inteles: sindic. Acesta se ataseaza de cuvantul judecator, formand eleganta si abstracta functie de judecator-sindic, adica acel personaj care se ocupa de rezolvarea cazurilor de faliment. Mai precis, sindicul trebuie sa aiba cunostinte, evident, de drept, dar si de economie. Pentru ca, in Romania, institutia sindicului a aparut destul de tarzior, prin 1995, judecatorii care se trezesc capatuiti cu aceasta functie sunt culesi de pe la sectiile civil si penal si desemnati de tribunale, in limita personalului pe care fiecare il detine. Asa ca, mai tineri sau mai batrani, judecatorii desemnati trebuie sa urmeze cursuri de calificare in aceasta complexa meserie, de care depinde viitorul unor firme, mai mari sau mai mici. „Prin natura meseriei, deciziile judecatorului-sindic afecteaza viitorul. Hotararile sale nu pot fi judecate in timp real ca incercari de prejudiciere, atat timp cat efectele vor fi aratate de viitor. Din acest motiv, judecatorul-sindic este Dumnezeu si el nu poate fi pus la colt de altcineva”, sustinea, recent, intr-o intalnire a judecatorilor sindici, judecatorul american Frank Conrad.
Demonstratia se bazeaza pe un caz din judetul Tulcea, personajele din poveste fiind reale si inca in viata. Judecatorul Constantin Parfene, pana la inceputul acestui an presedinte al tribunalului din Tulcea, si-a pierdut, pe rand, functia si acum dreptul de a profesa.
Alaturi de el, alte doua judecatoare, Elena Neacsu si Nastasia Cuculis, sunt cercetate de Parchetul de pe langa Curtea de Apel Constanta, cu sanse crescute de a-si pierde robele si ciocanelele. Impotriva celor trei magistrati au fost depuse plangeri de catre unul dintre lichidatorii desemnati sa se ocupe de lichidarea SC FIlis Isaccea, SC Zahar Babadag si SC Nutriba Babadag. La sfarsitul anului trecut, pe vremea aceea inca locatar al biroului presedintelui de tribunal, Constantin Parfene decide sa schimbe lichidatorul la cele trei societati, firma Modern Proiect. La un control prin acte, judecatorul-sindic desemnat sa se ocupe de cele trei cazuri a descoperit o gramada de nereguli cum ar fi: sumele incasate in cursul procedurii de lichidare au fost cheltuite in intregime, fara a fi consemnata nici o suma in contul special deschis pentru operatiune, lichidatorul nu avea desemnati delegati permanenti la fiecare debitor, rapoarte in care valoarea incasarilor din vanzarea de active este subevaluata. Constantin Parfene a explicat ca numirea lichidatorului Modern Proiect SA este ilegala, pentru ca legea prevede numai posibilitatea numirii unui lichidator persoana fizica, care sa fie contabil autorizat, expert contabil sau licentiat in studii economice, ori de drept, cu cel putin cinci ani vechime. Modern Proiect a facut recurs, contestand decizia presedintelui tribunalului.
Nimeni nu stie
ce s-a facut cu banii
In aceeasi perioada, ca urmare a unei plangeri inaintate de catre lichidator Ministerului Justitiei, cu semnatura lui Valeriu Stoica pe ea, soseste la Tulcea o decizie prin care presedintele Parfene este demis sub acuzatia ca, din inaltimea functiei pe care o avea, a incercat sa influenteze procesul de lichidare, fiind in mod clar una din piesele importante ale mafiei cu fier vechi. Caci, de fapt, aici este cheia intregii afaceri: comertul cu fier vechi.
Cert este ca din cele trei fabrici aflate in lichidare nu a ramas mai nimic, inclusiv tablaria de pe acoperis luand calea Elvetiei. Caci daca dam faliment cu zaharul, filaturile sau nutreturile, nu la fel sta treaba cu tranzactiile atat de banoase cu fier vechi, sau cu ceea ce este declarat fier vechi. Aici se invart sume de zeci de miliarde lei. Numite judecatori-sindici, Elena Neacsu si Nastasia Cuculis au subscris la decizia acum demisului presedinte Constantin Parfene. Modern Proiect este tras pe linie moarta si inlocuit cu alti lichidatori, dar nimeni nu stie ce s-a intamplat cu banii incasati din vanzarea de active de la cele trei fabrici, pentru ca fostul lichidator refuza sa puna la dispozitia instantei date care sa ateste operatiunile desfasurate la cele trei firme. In timp ce ambele judecatoare depun plangeri penale impotriva lui Modern Proiect, a carui directoare este cercetata de catre Parchetul de pe langa Tribunalul Tulcea pentru inselaciune, fals, uz de fals si evaziune fiscala, cele doua magistrate ajung pe mana Parchetului de pe langa Curtea de Apel Constanta. Curte de Apel care decide, la sapte luni de la schimbarea lichidatorului, casarea hotararilor judecatoresti ce au dus la acest lucru. Iar jaful la cele trei fabrici, adevarate mine de aur pentru comerciantii de fier vechi, continua. Aceeasi poveste macina si Compania Romana de Pescuit Oceanic, de a carui soarta se leaga din nou numele lui Constantin Parfene. Daca in prima sanctiune primita de la Ministerul Justitiei i se reproseaza ca si-a bagat nasul unde nu-i fierbe oala, aici i se reproseaza ca nu a facut nimic pentru salvarea companiei aflate in reorganizare.
Mai precis, nu a tinut cont de propunerea judecatorului-sindic care se ocupa de caz de a schimba administratorul si nu a raspuns unei scrisori din partea unui partener namibian al companiei, care „isi exprima si argumenta nemultumirile fata de modul in care administratorul intelege sa coopereze cu firma semnatarului”. „Din corespondenta comerciantului din Namibia am tras concluzia ca aceste critici formulate la adresa administratorului aveau un alt substrat.
In partea finala a documentului se preciza clar ca daca nu i se vinde nava Captain Bi, el o va sechestra. Administratorul refuzase vanzarea si devenise persona non grata. Mai mult, namibianul cerea, pur si simplu, sa puna mana pe trei nave, Captain Bi, Ozana si Oltet, la un pret de 70.000 USD, reprezentand costul lui Captain Bi, pregatirea navei Ozana pentru relocarea in Namibia si netezirea drumului pentru Oltet, sustine judecatorul Parfene.
Presedintele tribunalului a fost mazilit
Aceasta, in timp ce numai o nava, vanduta ca fier vechi, iti baga in cont 120.000 USD. „Hotararea era susceptibila de recurs si, daca am gresit, aceasta putea fi indreptata de o instanta superioara. In nici un caz, greseala facuta nu poate constitui abatere disciplinara”, concluzioneaza Parfene intr-o intampinare trimisa Ministerului Justitiei.
Pe cat se vede, legea nu a putut sa il salveze pe judecatorul Parfene, caci, in urma cu cateva zile, a fost mazilit. Cand afacerile se fac pe picior mare, nu te poti impiedica de un ciot. Iar aici, printre echipamente vandute ca fier vechi si nave intregi trimise in Africa la un sfert din pretul real, se vede treaba ca Ministerul Justitiei a intrat total in ceata.
Marii rechini inghit tone de fier vechi de la firmele lichidate
25 noiembrie 1999, 12:00
Ultima modificare în 25 noiembrie 1999, 14:00
Pe langa hamburgeri si management, limba romana s-a imbogatit cu un alt cuvant usor de rostit si greu de inteles: sindic. Acesta se ataseaza de cuvantul judecator, formand eleganta si abstracta functie de judecator-sindic, adica acel personaj care se ocupa de rezolvarea cazurilor de faliment. Mai precis, sindicul trebuie sa aiba cunostinte, evident, de drept, dar si de economie. Pentru ca, in Romania, institutia sindicului a aparut destul de tarzior, prin 1995, judecatorii care se trezesc capat
Etichete: arhiva,
Constantin Parfene,
fier,
Modern Proiect,
parfene,
vechi
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook
- Pizza zburda pe firul telefonic
- Luxul sperie cumparatorii
- Actiunile SIF-urilor au dat in clocot la Bursa
- Fabricile de sapun mai asteapta doar funia de la Guvern
- Studentii sarguinciosi pot obtine burse la cursurile MBA
- Toata lumea sa traiasca, numai RASDAQ sa nu moara
- Ioan Muresan a facut legile pe placul prietenilor lui
- Banca Agricola a luat-o pe aratura
- Orasenii cu bani dau bir cu fugitii din blocuri
- CNA strica piata Timisoarei