“Nu contestam dreptul și obligatia OPC Cluj de a controla activitatea oricărui agent economic, pentru asigurarea protecției consumatorilor, în așa fel încât produsele și serviciile prestate să nu pună în pericol viața, sănătatea sau securitatea consumatorilor, ori să afecteze drepturile și interesele lor legitime. |nsă, de această dată, dl. Mircea Radu a mers prea departe. Dincolo de procesele verbale care atestă rezultatele controalelor efectuate în această perioadă, dl. Radu a apărut în mai multe rânduri în presă făcând afirmații inexacte și supoziții transformate abuziv în certitudini, de natură să aducă grave prejudicii companiilor pe care le incriminează”, se arată în comunicatul AMRCR.

De pildă, acuză marile lanțuri comerciale, în urma unor controale în marile magazine clujene, Radu a vorbit în presă despre “suspiciunile” lui în legătură cu unele practici incorecte ale unora dintre magazine, despre care avansa prezumţia că ar folosi carne expirată pentru pregătirea unor preparate în bucătăriile proprii sau că ar reeticheta pachetele şi le-ar repune la vânzare.

Mai mult, AMRCR susține că într-o emisiune televizată recentă, șeful OPC Cluj i-a sfătuit pe telespectatori “să evite să mai cumpere din orice supermarket sau hipermarket, sugerând că acestea încalcă legea şi pun în pericol sănătatea şi securitatea consumatorilor şi adăugând că Domnia sa personal va căuta să se aprovizioneze de la ţărani sau din pieţe. Orice consumator are dreptul de a-şi alege locul de unde preferă să cumpere, dar poziţia oficială a d-lui. Radu ar fi implicat mult mai multă discreţie şi cumpătare în astfel de sfaturi, cu atât mai mult cu cât ele se bazează pe asumpţii aberante, nu pe dovezi”.

AMRCR e de acord că orice nereguli obiective găsite în magazine trebuie sancționate potrivit legii și normativelor în vigoare, “dar niciun text de lege nu
nu prevede luarea de măsuri punitive pe baza unor prezumţii (…)”.

Fără să conteste “la grămadă” toate sancţiunile aplicate magazinelor de către inspectorii OPC Cluj, fiecare membru al AMRCR îşi rezervă dreptul de a contesta în instanţă procesele-verbale pe baza cărora OPC Cluj a aplicat recentele amenzi, în funcţie de starea de lucruri pe care o susţin în favoarea nevinovăţiei lor.