Pe scena romineasca, Patriciu si-a impus numele i viata politica si economica a tarii. Candidat pe listele de deputati ale Partidului Liberal si aspirant la pachetele majoritare ale unor societati de renume rominesti, prezenta permanenta i sectorul petrolier, i ultimii ani, omul aflat i centrul scandalului izbucnit i urma preluarii administrarii Conpet de catre Rompetrol, Dinu Patriciu a tinut multa vreme capul de afis al publicatiilor rominesti.
Patriciu este dintre oamenii de afaceri care si-au pus veniturile la adapost de fiscalitatea fluctuanta si irobitoare din Rominia. El se afla i centrul unor afaceri derulate prin firme off-shore sau iregistrate i tari cu fiscalitate redusa. Prezenta lui i aceste firme este dificil de depistat, chiar imposibil, i afara propriilor declaratii. insa o privire aruncata asupra firmelor din Rominia, care il au pe Patriciu ca actionar, nu justifica i nici un fel batalia pe care o duce pentru achizitii de noi societati. Forta financiara pe care acestea i-o pot conferi este infima si este greu de crezut ca se arunca i lupta doar ca simplu reprezentant, administrator sau presedinte al consiliilor de administratie al firmelor care vizeaza investitii i Rominia. De altfel, i piata de capital, acolo unde informatiile ajung mai repede, numele lui Patriciu este adeseori legat de off-shore-uri aspirante la achizitiile de actiuni. Acesta este un mod de a actiona al omului de afaceri romin.
Pentru ca Patriciu si-a dovedit abilitatea de a se alatura unor parteneri de afaceri cu forta financiara. Romania and Moldova Direct Fund, prin care Patriciu a realizat achizitii importante (Rompetrol, Sanex) este un bun exemplu. Gurile rele spun, isa, ca lucrurile vor merge i acest sens pina la lichidarea Fondului.
Aceasta este posibil, isa, numai daca Patriciu a acceptat sa ocupe locului „scos i fata” de adevaratii actionari. Dupa modul i care a reactionat pina acum este, isa, greu de crezut. El a folosit, practic, toate mijloacele de care au dispus oamenii de afaceri din Rominia: de la credite contractate si nerambursate la scadenta, pina la punerea pe picioare a unor afaceri i care au fost folositi banii statului: fondul Alpha, prin intermediul Bancii Agricole, sau Leasing Danubius SA, societate ifiintata de aceeasi banca, la care participatii are si Administrator Int. De altfel, chiar Patriciu a lasat sa iteleaga, itr-o discutie care viza finantarea campaniei electorale, ca el n-are nevoie de bani.
Partenerii de afaceri in afaceri, Dinu Patriciu ii are alaturi pe George Gaita, un partener prezent i firmele de constructii, si pe Sorin Marin, un om a carui influenta a crescut o data cu business-urile din domeniul petrolului. Ca om de afaceri care-si desfasoara activitatea i Rominia, drumurile sale s-au icrucisat cu cele ale altor nume de notorietate. Dan Fischer este unul dintre ei. Cu el a gindit sistemul de recuperare a creantelor bancare: Patriciu pentru Banca Agricola, Fischer, pentru BCR, aceasta din urma initiativa soldindu-se cu esec, din cauza opozitiei manifestate de fostul presedinte al BCR, Ion Ghica. Totusi, ei au ramas aproape, firma lui Dan Fischer – Danubius Securities – acordind o vreme consultanta pentru Fondul de Restructurare Dunarea.
insa Patriciu si-a extins parteneriatul i afara granitelor tarii. Relatiile sale cu parteneri amerciani sunt deja de notorietate.
Alaturi de divizia de investitii a Bancii Mondiale (International Finance Corporation), de Grupul german DEG si Archer Daniels Midland – procesator de monede din SUA, Dinu Patriciu a investit i Romania and Moldova Direct Fund (RMDF) – care acumuleaza, acum, 31 milioane de dolari, potrivit unor surse din piata de capital. Aceleasi surse sustin ca Dinu Patriciu ar detine 5% din titlurile de participare la Fond si tot atita la capitalul social al societatii de administrare – iregistrata i afara tarii. Doi reprezentanti americani ai acestei firme (unul dintre ei, Philip Stevenson, fost angajat la Trezoreria americana) sunt si consultanti pe linga Fondul Dunarea. Campania electorala i plina desfasurare sau teama de a nu-si pune i cap sindicatele din firmele i care este implicat, l-au facut pe Dinu Patriciu sa refuze orice comentariu referitor la afacerile pe care le reprezinta.
Cu RMDF a achizitionat, prin Goodison Holdings, firma iregistrata i Olanda, 42,9% din actiunile Sanex SA, societate specializata i producerea si comercializarea de produse ceramice si sanitare.
in vizorul lui Patriciu a intrat si sectorul agricol
Cind a fost ifiintat Fondul National de Restructurare Dunarea (cu o participare a Bancii Agricole de peste 90%), i 1998, Dinu Patriciu a gindit o mare afacere i domeniul agriculturii. Cu un lobby bine facut, a obtinut Ordonanta privind ifiintarea fondurilor de restructurare si mai apoi influenta la FPS si Banca Agricola, pentru preluarea creantelor societatilor debitoare.
Au fost preluate, de la Banca Agricola, creante i valoare de aproape 2.700 miliarde de lei, apartinind unui numar de peste 200 societati comerciale.
Prin conversia datoriilor i actiuni, Administrator Int., societatea care administreaza Fondul, a devenit actionar la peste 30 de societati din domeniu. Conform proiectului initial, unele societati ar fi trebuit restructurate din banii icasati prin valorificarea altora si din numerarul varsat de Banca Agricola pentru participarea sa la Fond (130 miliarde lei). insa doar pentru trei firme Administrator Int a gasit cumparatori. Pentru altele a reusit vinzari partiale, din care a icasat comisionul de administrare, de citeva zeci de mii de dolari, potrivit unor surse AVAB.
Fondul Dunarea a fost o initiativa care, desi i momentul ifiintarii promitea efecte benefice, a sfirsit printr-un mare esec. Pe de o parte, statul, care a emis titluri de stat i favoarea Bancii Agricole, de 1.000 miliarde lei, a iesit i pierdere. Pe de alta parte, nici societatile comerciale din agricultura preluate de Fond s-au redresat. Administrator Int. a fost singurul cistigator, prin comisioanele icasate, dar a facut loc si altor beneficii, pentru o societate de constructii aflata i lantul de firme la care este prezent omul de afaceri Dinu Patriciu, ce a beneficiat de un credit a carui garantie era data de depozitele constituite de Fond itr-o banca populara.
Firmele din constructii sunt pe pierderi
Pe linga un fond de investitii specializat i plasamentele imobiliare – Fondul Alpha -, nu puteau lipsi si firmele de constructii. O afacere integrata i care, pe de o parte, sunt atrase resurse care sunt utilizate pentru finantarea activitatilor firmelor din domeniul constructiilor. in jurul lui Dinu Patriciu graviteaza cinci societati comerciale al caror obiect principal de activitate este cel al constructiilor.
· Alpha Constructii si Investitii Imobiliare a fost prima firma de constructii, ifiintata i anul 1991. Actionari sunt: Dinu Patriciu – 44%, George Gaita – 44%, fratele lui Patriciu, Valeriu Romulus serban Patriciu – 9,99%. in 1999, firma a iregistrat pierderi i suma de 13,5 miliarde lei.
· Compania de Constructii Phenix Alpha SA a fost ifiintata i 1992, cu un grup de investitori francezi: La Compagnie de construction internationale Phoenix SA, iregistrata i Franta – 50,8%, Bhil Jean Francois – 0,1%, Christian Luis Victor – 0,1%, carora li se alatura Alpha Constructii si Investitii Imobiliare SA – 48,9%, Dinu Patriciu – 0,1%. Nu are date de bilant iregistrate la Registrul Comertului pentru 1999.
· Alpha International Construct SA a fost ifiintata i 1993. Actionari: Perlitz Robert Germania – 45%, Alpha Constructii si Investitii Imobiliare SA – 35%, Dinu Patriciu – 5%, serban Patriciu – 5%, George Gaita – 5%.
· Cu firma Hein Gmbh Germania – 49,9% din actiuni si doi parteneri nemti – Horst A.J. Mehrtens Germania (0,0043%) si Michael Kersten (0,0043%) adusi probabil din Germania de fratele sau serban Patriciu, si el actionar cu 16,6%, Dinu Patriciu (16,6%) si George Gaita (16,6%) au ifiintat, i 1997, societatea Hein Rominia SA. Cu o cifra de afaceri de 37,5 miliarde de lei, i 1999, societatea a iregistrat 18,2 miliarde lei pierderi. rn
Societatea Baneasa Investitii Imobiliare SA a fost ifiintata i 1997, cu participarea acelorasi Hein Gmbh Germania – 50%, serban Patriciu – 16,657%, Dinu Patriciu – 16,657%, George Gaita – 16,657%. Lor li se alatura si alti actionari, membri de familie: Monica Patriciu si Felicia Gaita, cu o participare de sub 1% din capitalul social. Cu zero lei cifra de afaceri i 1999, societatea a iregistrat pierderi de 11,2 miliarde lei.rn
Firmele lui Patriciu, sub lupa creditorilorrn
Firmele i care este implicat Dinu Patriciu nu fac nota aparte, i rindul afacerilor care au lasat i urma datorii:rn
Rompetrol SA se afla i analiza la Agentia de Valorificare a Activelor Bancare (AVAB), i vederea esalonarii unei datorii i valoare de 31,2 miliarde de lei, echivalentul a 1,7 milioane de dolari. Aceasta creanta a AVAB provine dintr-un credit contractat de societate cu fosta Bancorex.rn
SC SG International a intrat, de la Banca Agricola, la AVAB, cu o datorie de 70,2 miliarde de lei, echivalentul a 3,9 milioane de dolari. Societatea reusit sa obtina o esalonare a datoriei pentru care, conform unor surse AVAB, pina i prezent a respectat graficul de plata.rn
Donau Sea Link are, tot catre AVAB, o datorie de peste un milion de dolari. Societatea este i faliment, iar recuperarea banilor de catre Agentie se face de la masa credala, daca mai ajunge ceva de pus rn
tpe ea.rn
Fondul Alpha, administrat de Administrator Int., fond de credit ipotecar, devenit fond ichis din acest an, are obligatii de plata catre Banca Agricola (BA), obligatii, negociate cu banca, ce decurg rn
tdintr-un plasament i suma de 100 rn
tmiliarde lei, efectuat i 1998 de BA. Acest plasament a propulsat Banca Agricola de departe pe pozitia celui mare mare investitor i Fond. Fondul si-a achitat catre banca investitia initiala, dar mai are de platit cresterile obtinute de pe urma ei. rn
Firma de constructii Alpha Constructii, cu obligatii de plata restante, de citeva zeci de miliarde de lei (aflate i litigiu), se afla i topul primilor 50 de datornici ai Credit Bank.rn
Pentru fiecare debit al firmelor pe care le reprezinta, omul de afaceri Dinu Patriciu a reusit sa evite calea executarii silite.rn
Tipariturile inregistreaza profiturirn
Dinu Patriciu nu a ocolit nici domeniul tipariturilor. Cu o participare de 32,15% la capitalul social, omul de afaceri Dinu Patriciu este actionar la Omega Press Investemnt SA, una dintre societatile care, alaturi de cele din sectorul petrolier, ii aduc profit – 10,3 miliarde lei profit net i 1999. Omega detine o tipografie si editeaza cotidianul rn
„Ziua”. Patriciu nu este singur i aceasta afacere. A
Marile afaceri ale lui Dinu Patriciu se ascund i paradisuri fiscale
9 noiembrie 2000, 12:00
Ultima modificare în 9 noiembrie 2000, 14:00
Pe scena romineasca, Patriciu si-a impus numele i viata politica si economica a tarii. Candidat pe listele de deputati ale Partidului Liberal si aspirant la pachetele majoritare ale unor societati de renume rominesti, prezenta permanenta i sectorul petrolier, i ultimii ani, omul aflat i centrul scandalului izbucnit i urma preluarii administrarii Conpet de catre Rompetrol, Dinu Patriciu a tinut multa vreme capul de afis al publicatiilor rominesti. Patriciu este dintre oamenii de afaceri care si-a
Etichete: afacere,
agricola,
alpha,
arhiva,
banca,
Banca Agricola,
dinu,
Dinu Patriciu,
fond,
fondul,
George Gaita,
internalization
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook