Bogdan Chirițoiu, detalii despre anchetele majore pe care Consiliul Concurenței le va finaliza

Consiliul Concurenței va finaliza până la sfârșitul acestui an investigația din sectorul cimentului, a anunțat Bogdan Chirițoiu, președintele instituției. Ancheta, începută în 2018, a fost întârziată de discuțiile cu Comisia Europeană și vizează o posibilă înțelegere anticoncurențială între Holcim România, CRH România și HeidelbergCement România. În plus, Chirițoiu a menționat că anul viitor vor fi finalizate investigațiile referitoare la sectorul bancar.

Președintele Consiliului a precizat că, în acest an, instituția a finalizat mai multe anchete, inclusiv pe piața echipamentelor electrice, serviciilor de arhivare și piața editurilor, în cadrul investigației Bookster.

„Investigaţia cea mai mare care se va termina până la sfârşitul acestui an este cea legată de piaţa cimentului, în care analizăm dacă a existat o coordonare a comportamentului producătorilor de ciment ca să crească preţurile de pe piaţa românească.

Investigaţia băncilor şi cea privind comercializarea produselor alimentare se vor termina în cursul anului viitor”, a precizat Bogdan Chirițoiu.

Consiliul a deschis în octombrie 2018 o investigație privind o posibilă înțelegere anticoncurențială între marii producători de ciment din România, care ar fi colaborat pentru a controla piața, împărțind cotele de piață și influențând prețurile.

Pe piața bancară, autoritatea investighează două posibile înțelegeri. Prima privește fixarea ratei dobânzii ROBOR la un nivel ridicat de către zece bănci, în cadrul procedurii de stabilire a ratelor de referință. A doua investigație analizează o posibilă înțelegere între mai multe bănci pentru a limita accesul consumatorilor la produse și servicii de creditare.

Consiliul Concurenței
SURSĂ FOTO: EVZ

Investigaţie privind preţurile biletelor de avion din România

Totodată, Consiliul Concurenței va finaliza anul viitor un studiu privind modul în care companiile aeriene stabilesc prețurile biletelor pentru zborurile din România. În cazul descoperirii unor nereguli, vor fi demarate procedurile pentru sancționarea companiilor.

Chirițoiu a explicat că anchetele încep cu inspecții neanunțate pentru a surprinde eventualele nereguli, iar studiul în curs ar trebui finalizat anul viitor.

„Investigaţiile noastre încep cu inspecţii, care trebuie să fie secrete, care trebuie să-i ia prin surprindere pe cei pe care îi inspectăm. Nu putem anunţa că mergem în inspecţii inopinate, altfel ce o să mai găsim acolo?

După ce deschidem ancheta, o să o anunţăm. Studiul, aflat în derulare, sperăm să îl finalizăm anul următor”, a spus şeful de la Concurenţă.

Analiza sectorului aviatic a fost declanșată în mai, în contextul ieșirii Blue Air de pe piață și al renunțării Tarom la anumite curse, având în vedere creșterile semnificative ale prețurilor biletelor. Consiliul Concurenței examinează structura pieței și mecanismele de stabilire a prețurilor pentru a identifica eventualele disfuncționalități.