Nervozitatea investitorilor a atins marţi cote de avarie pe fondul incertitudinilor cu privire la măsurile de austeritate din Spania. Aceasta s-a resimţit extrem de brutal pe bursele europene, care s-au prăbuşit cu 3-5%, cel mai mare pas din noiembrie încoace, conduse în prăpastie de marile bănci din Italia, Franţa, Marea Britanie şi Germania.
Cea mai dramatică scădere se înregistra pe bursa din Milano, de 5%, potrivit MarketWatch, trasă în jos de trei mari bănci. Unicredit se scufunda cu 8,1%, Intesa Sanpaolo scădea cu 8%, iar Banco Popolare se deprecia cu 7,3%.
A doua cea mai mare cădere o suferea bursa din Paris, indicele CAC 40 pierzând 3,2%, sub presiunea scăderilor puternice din sectorul bancar. Societe Generale se deprecia cu 6,2%, BNP Paribas cobora cu 5,7%, iar Credit Agricole scădea cu 3,2%. Pierderi masive sufereau şi giganţii auro Renault şi Peugeot, de 5,8%, respectiv 5,1%.
Bursa din Madrid scădea cu 3%, până la cel mai mic nivel din martie 2009, pe fondul temerilor tot mai mari legate de situaţia bugetară a ţării.
Spania, butoiul cu pulbere?
„Este ceva nervozitate legată de faptul a ceea ce va urma în Spania. Avem nevoie să vedem implementarea măsurilor de austeritate, dar regiunile au atât de multă autonomie încât guvernului îi va fi foarte greu pentru a prelua controlul asupra chetuielilor regionale”, a declarat pentru Market Watch Victoria Cadman, economist la Investec Securities.
Şi bursa din Frankfurt se alinia căderilor din Europa Occidentală, pierzând 2,4%, afectată de deprecierile puternice ale Commerzbank (-5,7%) şi Deutsche Bank (-4,2%).
Bursa din Londra se deprecia cu 2,2%, trasă în jos tot de bănci: Barclays scădea cu 5,9%, RBS – cu 4,3%, Lloyd – cu 5%, iar HSBC – cu 3,2%.
Afectate au fost şi obligaţiunile Italiei şi Spaniei, pentru care randamentele au început să urce spre niveluri nemaiatinse de la injecţia de lichiditate din partea BCE, de 1 trilion de euro. Astfel, randamentul obligaţiunilor italiene pe 10 ani a crescut cu 31 puncte de bază, până la 5,67%, în vreme ce randamentul pentru bondurile spaniole pe 10 ani a urcat cu 19 puncte, până aproape de 6%, mai exact până la 5,93%.
Surprinzător, prin contrast cu Occidentul, bursa din Atena era pe creştere, cu 3,2%. O evoluţie absolut remarcabilă o înregistra National Bank of Greece (care controlează Banca Românească), care câştiga peste 24%.