Planurile includ verificarea detaliată a instituţiilor care ar putea fi afectate semnificativ de o ieşire a Greciei din zona euro, analizarea expunerii lor şi a modului în care poate fi acordată finanţare transfrontalieră către operaţiunile locale.
Unele instituţii sunt pregătite pentru impactul asupra sistemelor de plăţi şi desfăşoară o testare a platformelor de tranzacţionare a valutei pentru a vedea cum vor face faţă în eventualitatea ieşirii Greciei din zona euro, adăugând o nouă monedă elenă sau verificând impactul ieşirilor de capital.
Mulţi economişti susţin că şansele ieşirii Greciei din zona euro sunt destul de scăzute.
Parlamentul grec şi-a anunţat dizolvarea şi a confirmat organizarea, la 25 ianuarie, a alegerilor parlamentare anticipate în care stânga radicală SYRIZA este dată favorită în sondaje.
Liderul SYRIZA, Alexis Tsipras, vrea să pună capăt politicii de austeritate impuse ţării de creditorii ei internaţionali (UE, BCE şi FMI) în schimbul împrumuturilor de circa 240 de miliarde de euro. De asemenea, el vrea să negocieze o nouă restructurare a datoriei publice, care sufocă economia Greciei.
Sursa: Agerpres