Realizat pentru HP de către Institutul Ponemon, studiul a scos la iveală faptul că, în medie, o organizaţie cheltuieşte 5,9 milioane dolari pe an pentru a combate efectele atacurilor cibernetice, sumele alocate acestui segment variind de la 1,5 milioane dolari la 36,5 milioane dolari. Organizaţiile cheltuie în prezent cu 56% mai mult faţă de costul mediu calculat în primul studiu de acest gen, publicat în iulie 2010.
Studiul a arătat că recuperarea în cazul unui atac şi detectarea acestuia reprezintă unele dintre cele mai costisitoare activităţi interne, evidenţiind, de asemenea, o oportunitate importantă de reducere a costurilor pentru companiile care pot să automatizeze aceste procese prin implementarea unor tehnologii de securitate
Atacurile cibernetice s-au transformat în incidente comune pentru companii. Astfel, într-o perioadă de patru săptămâni, organizaţiile incluse în studiu au înregistrat 72 de atacuri reuşite pe săptămână, cu aproape 45% mai multe decât anul trecut. Peste 90% din pierderile asociate criminalităţii cibernetice sunt cauzate de coduri maliţioase, atacuri de tip denial of service sau online şi de dispozitive furate.
Atacurile cibernetice pot fi extrem de costisitoare dacă nu sunt soluţionate rapid. Timpul mediu de soluţionare a unui atac cibernetic este de 18 zile şi necesită, în medie, aproximativ 416.000 dolari. Ambele cifre indică o creştere faţă de perioada analizată în studiul anterior, care a arătat că un atac putea fi soluţionat într-o perioadă medie de 14 zile şi cu o cheltuială de 250.000 dolari. Rezultatele au arătat, de asemenea, că atacurile maliţioase lansate din interiorul unei organizaţii pot necesita până la 45 de zile pentru a fi ţinute sub control.