Potrivit unui raport publicat de un ONG din Statele Unite, marile companii petroliere de stat din întreaga lume vor investi sume uriaşe într-o serie de proiecte ce vor intra în contradicţie cu obiectivele de mediu. Este “un pariu extrem de riscant”, afirmă unul dintre autorii studiului.
Proiecte costisitoare de petrol şi gaze versus Acordul de la Paris
Astfel, companiile petroliere naţionale urmează să investească sute de miliarde de dolari pe proiecte costisitoare de petrol şi gaze. Problema este că acestea vor fi profitabile numai dacă ţintele de emisii stabilite prin Acordul de la Paris vor fi ratate, afirmă organizaţia nonguvernamentală americană, potrivit Reuters.
Potrivit unui raport intitulat “Pariuri Riscante”, ONG-ul american Natural Resource Governance Institute (NRGI) estimează că societăţile petroliere naţionale ar putea investi 1.900 miliarde de dolari în următorii zece ani. Asta înseamnă că o cincime din aceste investiţii, respectiv circa 414 miliarde de dolari, nu vor fi profitabile, exceptând cazul în care preţul petrolului va rămâne peste 40 de dolari per baril.
O serie de mari companii petroliere precum BP, Total şi Royal Dutch Shell şi-au redus deja estimările privind evoluţia pe termen lung a cotaţiei petrolului, care în prezent sunt în intervalul 50-60 de dolari pe baril. Unii analişti se aşteaptă chiar şi la preţuri mai mici în funcţie de modul cum va evolua tranziţia energetică.
“Ar putea să deschidă calea unor crize economice în statele emergente şi în curs de dezvoltare”
“Cheltuielile companiilor petroliere de stat sunt un pariu extrem de riscant. (…) Ar putea să aibă succes sau ar putea să deschidă calea unor crize economice în statele emergente şi în curs de dezvoltare şi să implice programe de salvare care să coste scump fondurile publice”, spune David Manley, analist la NRGI şi unul dintre autorii raportului.
Raportul estimează că, deşi grupul petrolier Saudi Aramco şi alte companii petroliere de stat din Orientul Mijlociu au proiecte care vor rămâne profitabile şi la un preţ al petrolului mai mic de 40 de dolari pe baril, deciziile viitoare de investiţii vor fi mult mai dificile pentru firmele Staatsolie Maatschappij Suriname NV (Surinam), Ecopetrol SA (Columbia), Petroleos de Venezuela SA (Venezuela) şi Pertamina Persero PT (Indonezia), printre altele.
NRGI susţine că o atenţie deosebită trebuie acordată firmelor SOCAR din Azerbaidjan şi NNPC din Nigeria. Aproximativ jumătate din investiţiile viitoare ale NNPC în proiecte petroliere viitoare ar putea să se transforme în pierderi dacă tranziţia energetică globală avansează mai rapid. Alte state unde investiţiile ar trebui revizuite cu atenţie sunt Algeria, China, Rusia, India, Mozambic, Venezuela, Columbia şi Surinam.
ONG-ul susţine că guvernele pot introduce politici care încurajează companiile petroliere de stat să adopte abordare mai conservatoare cu privire la gestionarea riscurilor, însă declinul structural al preţului petrolului este un motiv de îngrijorare pe termen lung cu privire la orice proiecte viitoare.