Potrivit spuselor Ralucăi Turcan, faimoasele festivaluri de muzică din România precum Untold, Neversea, ARTmania, Electric Castle și Summer Well vor fi sprijinite de către Guvernul Orban.

Aceasta a spus că organizatorii au avut foarte mult de suferit în această perioadă și a mai notat că un leu investit în acest domeniu poate aduce venituri de zece ori mai mari.

Mesajul Ralucăi Turcan

„Industria organizatoare de evenimente culturale mari a fost nevoită să-şi întrerupă activitatea complet pentru cel puţin un an. Pierderile au fost mari atât pentru organizatorii evenimentelor, cât şi pentru iubitorii de muzică, economia naţională şi chiar pentru promovarea ţării.

Un leu investit în această industrie de festivaluri poate genera venituri de zece ori mai mari. Guvernul PNL îşi propune crearea unei scheme de ajutor de stat pentru această industrie.

În plus, prin intermediul unui grup de lucru interministerial, alături de Asociaţia Organizatorilor de Concerte şi Evenimente din România, vom pregăti un set de norme sanitare pentru a se putea gândi astfel de evenimente în siguranţă, începând cu anul viitor.

Mediul cultural are un partener de încredere în Guvernul României”, a spus Raluca Turcan într-o postare pe pagina de Facebook.

Câți bani s-au pierdut de pe urma Untold

Pandemia de Covid-19 a dat peste cap toate calculele iar anularea unor mari festivaluri, cum este cel de la Untold care ar fi trebuit să aibă loc în această vară ar urma să provoace o gaură financiară uriașă.

Marile festivaluri probabil că nu vor avea loc în acest an, pentru că nu putem să ris­căm. Acest anunț făcut de preşe­din­tele Klaus Iohannis a provocat cutremur printre iubitorii de muzică dar și printre organizatori. Ulterior a existat și un anunț oficial în ceea ce privește anularea Untold, lucru care i-a îngrozit pe organizatori și autorități.

Untold a adus în Cluj, la ediția trecută, 45 de milioane de euro. Organizatorii au anunțat o prezență de 370 de mii de oameni în cele patru zile de festival, în 2019, 20% sunt din județul Cluj, 20 % din străinătate, iar restul de 60% in toată România.

Potrivit știripecluj, la o prima estimare, din cei peste 370.000 de participanți, cei 300.000 veniți din afara Clujului au cheltuit fiecare în medie, în cele 4 zile din 2019, cel puțin 150 euro, pe cazare, transport, restaurante, terase, cumpărături, vizite la muzee etc.

Acest lucru înseamnă o infuzie de capital în comunitatea clujeana, de peste 45 milioane euro. Acești bani au ajuns în impozite și taxe locale, dar și în încasări pentru business-urile locale sau pentru oamenii care au profitat de numărul mare de turiști prezenți, punându-și apartamentele sau casele la închiriat.

Sursă foto: INQUAM Photos, George Călin