Reprezentanţii Asociaţiei Marilor Reţele Comerciale din România (AMRCR) susţin adoptarea de urgenţă a unui act guvernamental prin care sa fie anulate sumele cu efect retroactiv pentru anul 2015, imputate producătorilor şi comercianţilor din domeniul colectării ambalajelor, sume care la rândul lor produc în fiecare zi penalităţi, se arată într-un comunicat al asociaţiei.
"Avem exemple că, în unele cazuri, facturile aferente anului 2015 se ridică la 1,5 milioane de euro doar pentru un singur operator economic", a spus Delia Nica, director executiv AMRCR.
De asemenea, reprezentanţii marilor retaileri cer abrogarea textelor normative care au dus la crearea unui sistem complet nefuncţional în ceea ce priveşte gestionarea deşeurilor de ambalaje şi la nerespectarea normelor europene şi a ţintelor asumate de România în acest context.
În opinia marilor retaileri, legea actuală a obligat operatorii economici să încheie contracte cu aceste OTR-uri (organizaţiile de transfer a responsabilităţii), în cazul în care nu au posibilitatea gestionarii ambalajelor în mod individual.
"Este evident că acest sistem nu a funcţionat şi a dus la actuala criză care este aruncată tot în spatele producătorilor şi comercianţilor. În forma sa actuală, legislaţia nu asigură în niciun fel obiectivele pentru care se presupune că a fost elaborată şi anume funcţionarea eficientă a unui sistem de colectare a ambalajelor şi, mai ales, protejarea mediului. AMRCR susţine ideea ca statul să preia responsabilitatea administrării, garantării şi verificării colectării ambalajelor prin intermediul unui singur organism care să funcţioneze transparent", a mai spus Delia Nica.
AMRCR îşi exprimă încrederea că, deşi la întâlnirea de joi organizată de Ministerul Mediului nu au fost prezentate soluţii pentru facturile rectificative aferente anului 2015 sau un calendar complet de modificări legislative necesare, "acest lucru este obligatoriu să se întâmple în cel mai scurt timp posibil" şi îşi declară, în continuare, totala disponibilitate pentru dialog pe aceste teme. AGERPRES