Infrastructura – clădirile, drumurile, căile ferate și terenurile agricole- sunt amenințate de aceste fenomene, existând pericolul ca apa să se infiltreze în sursele de apă potabilă și să transforme pădurile în așa-numitele „păduri fantomă”.

Între anii 2007 și 2020, New York, Baltimore și Norfolk din Virginia au înregistrat o scufundare cu aproximativ 2 mm pe an, în timp ce alte locuri au suferit o rată de scufundare dublă sau chiar triplă. Charleston, Carolina de Sud, s-a scufundat cel mai rapid, cu 4 mm pe an.

Cuplată cu o creștere a nivelului mării, sporește riscul inundațiilor

Acest fenomen, cunoscut sub numele de tasarea pământului, poate afecta grav integritatea clădirilor și a infrastructurii. Cuplată cu o creștere a nivelului mării, sporește riscul inundațiilor, potrivit NBC.

Problemele asociate cu tasarea pământului îi pot costa pe proprietarii caselor din SUA 6% din valoarea locuințelor. În zonele cu o densitate mai mare, cifra poate crește la 8,1%, potrivit cercetărilor realizate de profesorul Mehdi Nemati la Universitatea din California, Riverside, și de colegii săi.

Cercetările lor s-au concentrat pe Valea Centrală a Californiei, dar Nemati a spus că descoperirile ar putea fi extrapolate la nivel național.

Asigurarea standard pentru proprietarii de locuințe nu acoperă aceste probleme ale terenurilor

Asigurarea standard pentru proprietarii de locuințe nu acoperă aceste probleme ale terenurilor, deși în unele zone există o acoperire pentru tasarea pământului cauzată de minele din apropiere sau de activitatea minieră.

seceta
SURSA FOTO: Unsplash

Atât procesele naturale, cât și cele create de om provoacă tasarea pământului.

Pe măsură ce ghețarii din SUA și Canada încep să se topeacă, procesul creează un efect de „ferăstrău”, spun cercetătorii. După topirea masivă a straturilor de gheață la sfârșitul erei glaciare, solul a suferit modificări semnificative. Zonele nordice, care erau acoperite de gheață, au început să se ridice, treptat, în timp ce zonele sudice, lipsite de gheață, au înregistrat înclinări în sens invers

Manoochehr Shirzaei, profesor de geofizică și teledetecție la Virginia Tech, a explicat: ”De exemplu, cutremurele pot face ca scoarța pământului să se ridice, dar în unele locuri o fac să coboare. Acestea sunt considerate procese naturale”, a spus el.

Scufundarea este provocată de greutatea clădirilor și de epuizarea apei subterane

„Folosim apa subterană pentru a bea, dar și în alte scopuri. Și pe măsură ce scoatem apa din pământ, spațiul rămas gol devine compact, deoarece am construit deasupra”, a declarat Rob Freudenberg, vicepreședinte pentru energie și mediu la Asociația Plan Regional. Materialele de construcție grele tasează și ele terenul, punând infrastructura în pericol.

De fapt, când este proiectată, mare parte a infrastructurii nu ține cont de modificările terenului. Acest lucru poate fi foarte periculos, spun experții.

În concluzie, susțin cercetătorii, o parte din această scufundare este rezultatul direct epuizării apei subterane pentru aprovizionarea cu apă sau pentru exploatarea gazelor naturale. Dar, în cazul New York-ului și al altor orașe, scufundarea este provocată și de greutatea clădirilor.