Fiancial Times apreciază că decizia celor patru ţări de a deveni membre ale AIIB a reprezentat o lovitură diplomatică majoră pentru Washington, care pune sub semnul întrebării dacă noua bancă va avea standardele de mediu şi guvernanţă necesare.
Banca este vazuta si ca un instrument de intarire a influentei Chinei în regiune, posibil pe seama celei a Statelor Unite.
Şi Wall Street trateaza pe larg subiectul. Cele trei state europene au anunţat că intenţionează să devină membre fondatoare ale Bancii Asiatice pentru Investitii in Infrastructura, Asian Infrastructure Investment Bank – AIIB, pe care Statele Unite o consideră o posibila concurentă a Bancii Mondiale, a FMI si a Bancii Asiatice pentru Dezvoltare, în care Washington-ul are o influenţă semnificativă, informeza Mediafax citând Wall Street Journal.
Presedintele Parlamentului European, Martin Schulz, a declarat ca a primit cu bucurie vestea privind aderarea celor patru tari europene la AIIB, dar a adaugat ca banca trebuie sa se conformeze standardelor acceptate internaţional.
"Cred ca este un lucru bun că au aderat. Dacă mai multe state membre o vor face, cred că va fi şi mai bine", a spus acesta jurnaliştilor, în timpul unei vizite la Beijing. "Există însă încă un element. Asemenea noi organizaţii trebuie să să conformeze standardelor internaţionale. Este foarte important", a subliniat Schulz.
Purtatorul de cuvant al Ministerului de Externe chinez nu a dezvaluit ce ţări au aplicat pentru a adera şi a insistat că banca va fi "deschisă, inclusivă, transparentă şi responsabilă".
Marţi, un diplomat american de rang înalt a spus că sunt semne de întrebare in privinţa AIIB, dar decizia de aderare aparţine fiecarei naţiuni.
"Mesajul nostru către China a fost că suntem pentru investiţii în infrastructură dar vrem să vedem clar că aceasta bancă va face încă de la început ceea ce şi alte banci multilaterale de dezvoltare au făcut din punct de vedere al guvernanţei", a spus vice-secretarul de stat al SUA pentru Asia de Est si Pacific, Daniel Russel.
AIIB a fost lansata la Beijing anul trecut pentru a majora investitiile asiatice în transporturi, energie, telecomunicatii şi alte proiecte de infrastructură. Noua instituţie este văzută ca un rival al Băncii Mondiale, dominată de tarile din vest, şi al Bancii Asiatice pentru Dezvoltare.
La începutul acestui an China a anunţat că 26 de ţări au fost incluse în categoria statelor fondatoare, majoritatea din Asia si din Orientul Mijlociu. Termenul stabilit de China pentru acceptarea ţărilor cu statut de membri fondatori este 31 martie.
Japonia, Australia şi Coreea de Sud sunt cele mai importante absenţe din AIIB, deşi premierul australian Tony Abbott a declarat că o decizie finală în privinţa AIIB va fi luată curând. Coreea de sud a anuntat ca încă este în discutii cu China şi alte ţări în privinţa unei posibile participări.
Cel mai mare rival al Chinei din zonă, Japonia, deţine cea mai mare participaţie în Banca Asiatică pentru Dezvoltare, alături de Statele Unite. Institutia, prin statut, este condusa de un japonez, mai scrie Hotnews.