Chiar dacă s-au înșelat în trecut, băncile așteaptă ca impulsul creditării să vină tot din acest segment al pieței, marile speranțe fiind legate, ca și în trecut, de cardurile de credit.

Băncile se așteptau ca împrumuturile detinate finanțării consumului să reintre în opțiunile populației.

„Contrar aşteptărilor băncilor, cererea pentru creditele de consum a continuat să scadă în trimestrul al patrulea din 2010, având drept cauză interesul redus al populaţiei pentru cardurile de credit şi alte tipuri de credite”, se afirmă în “Sondajul privind creditarea companiilor nefinanciare şi a populaţiei” publicat de Banca națională a României (BNR).

Însă, băncile au previziuni optimiste în privința evoluției cererii de credite de consum, “băncile (în procent net de peste 50%) anticipând o majorare a cererii, în special pe segmentul cardurilor de credit”, arată sondajul publicat de BNR.

Chiar dacă au fost surprinși de solicitările de finanțare pe termen scurt ale companiilor, băncile consideră că această evoluție nu va continua. “Cererea de credite a companiilor nefinanciare a revenit în teritoriul pozitiv în trimestrul al patrulea din 2010, contrar aşteptărilor anterioare ale băncilor. Băncile (în procent net de circa 20%) nu întrevăd continuarea acestei tendinţe în primul trimestru din 2011, ci o reducere a cererii”, se mai spune în sondajul publicat de BNR.

În continuare, băncile apreciază că riscurile asociate companiilor sunt în creştere în toate sectoarele de activitate, cu excepţia sectorului energetic şi industriei. Spre deosebire de rezultatele sondajului anterior, băncile nu mai consideră atât de riscantă industria. În schimb, acestea consideră că riscul asociat IMM-urilor a continuat să crească.