Dacă nu putem investi, măcar să consolidăm: după acest motto s-au ghidat, în 2013, cei mai mari cinci operatori de sănătate privată din ţară, cu afaceri de aproape 200 de milioane de euro, adică o treime din totalul pieţei de profil. Aceştia s-au oprit din investiţii mai mari de un milion de euro, în ultimii doi ani, din trei motive: toţi au investit prea mult în acelaşi timp, fapt care a dus la suprasaturarea pieţei; cadrul legislativ a devenit instabil odată cu anunţul ministerului sănătăţii referitor la stoparea finanţării pentru spitalele private şi, poate cel mai important, puţin peste 20% dintre români îşi permit să apeleze constant la servicii medicale private. Efectul acestor trei factori a fost atât de puternic, încât, în ultimii ani, majoritatea operatorilor mari au înregistrat pierderi cu spitalele de mari dimensiuni. Cele mai noi spitale private apărute pe harta țării par să se descurce mai bine decât cele construite în perioada de euforie a pieței. Deloc surprinzător, este vorba despre spitalele de nișă, cu un număr mai redus de paturi. Astfel, piața a dat primele semne de revenire în octombrie 2013, odată cu prima și singura investiție majoră din an, realizată de Gral Medical în primul spital din reţeaua proprie.

Primele exituri?

„Anul trecut, Spitalul OncoFort a înregistrat venituri de aproape patru milioane de euro, iar în 2014, ne așteptăm la o creștere de 40%“, spune Robert Chițan, director de dezvoltare la Gral Medical. Nișa oncologică a fost o alegere câștigătoare încă de la început, numai secția de  chirurgie oncologică înregistrând venituri de 150.000 de euro în ultimele două luni ale anului, iar bugetul de investiţii pentru următorii ani ajunge la 5,5 milioane de euro. De la cel mai nou spital trecem la „veterani“: primul spital privat din România, Euroclinic, al reţelei Regina Maria, a înregistrat venituri de aproape cinci milioane de euro în 2013, dar şi o pierdere de aproximativ un milion de euro. Cel mai mare spital privat din ţară, Sanador, inaugurat în 2011, şi-a majorat cifra de afaceri cu şapte milioane de euro în 2013, până la 33 de milioane de euro, şi a realizat investiţii în secţii noi de două milioane de euro. „În anul 2013, Sanador, a avut 25.000 de pacienţi externaţi şi a înregistrat peste 7.000 de intervenţii chirurgicale. Pentru anii următori, ne gândim la deschiderea de noi unităţi medicale de mari dimensiuni“, spune Doris Andronescu, acţionara principală a afacerii.

Cel mai mare spital al reţelei ­MedLife, Life Memorial, a intrat pe pe break-even de la finalul celui de al doilea an de activitate şi are anual o creştere de două cifre, potrivit preşedintelui companiei, Mihai Marcu. La nivelul anului 2013, spitalul a avut peste 8.000 de internări, circa 5.000 de intervenţii chirurgicale şi peste 1.500 naşteri. Deşi promiţătoare, rezultatele acestor spitale sunt departe de a le garanta profitabilitatea şi durabilitatea, iar unii analişti sunt de părere că anul acesta am putea asista la primele exituri pe această piaţă.

60% este gradul mediu de ocupare al spitalelor private în ţară, ceea ce arată că mai e un drum lung până când românii se vor obişnui cu acest tip de servicii