Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) a înaintat miniştrilor de finanţe din principalele 20 de ţări bogate şi emergente, reuniţi în capitala rusă, un raport, publicat în această săptămână, privind ”lupta împotriva eroziunii bazei de impozitare şi a transferului profiturilor”. În document, OCDE se angajează să pregătească, până la vară, un “plan de acţiune” ambiţios pentru a reorganiza normele internaţionale, inadaptate la globalizare şi la dezvoltarea economiei digitale, şi care “le permit mult prea des” multinaţionalelor “să scape complet de plata taxelor”.
În cadrul unei conferinţe de presă cu secretarul general al OCDE, Angel Gurria, miniştrii de finanţe din cele trei ţări europene menţionate şi-au oferit sprijinul pentru această iniţiativă. “Multinaţionalele, la fel ca şi companiile locale, trebuie să-şi plătească partea corespunzătoare de taxe”, a declarat ministrul german Wolfgang Schauble, adăugând că această regulă nu poate suferi excepţii. În opinia sa, G20 trebuie “să stabilească un cadru internaţional pentru a limita astfel de practici”. El a dat asigurări că Rusia, care deţine preşedinţia G20 în acest an, susţine iniţiativa. Angel Gurria a declarat că în aceste “vremuri dificile”, de austeritate bugetară, povara fiscală riscă să cadă pe umerii întreprinderilor naţionale mici şi mijlocii şi ai clasei de mijloc, dacă multinaţionalele nu plătesc decât taxe mici sau chiar deloc datorită unor artificii “legale”, citează Agerpres.
“Vrem ca astfel de companii multinaţionale să se instaleze în ţara noastră”, însă “vrem ca ele să plătească taxele care există în ţara noastră”, a spus şi ministrul britanic, George Osborne. Omologul său francez Pierre Moscovici a subliniată că, “pentru atacarea acestei provocări, va fi indispensabilă cooperarea internaţională”.