În timpul unei audieri parlamentare, Marine Le Pen a negat categoric orice încercare de a stabili legături mai strânse cu regimul lui Vladimir Putin. Deputata (fostă membră a Frontului Național) a abordat problema unui împrumut pe care partidul său l-a obținut de la o bancă rusă.

Timp de aproape patru ore, în timp ce a fost interogată de comisia care investighează interferențele străine în partidul Adunării Naționale, fosta candidată la președinție a explicat motivele care au stat la baza deciziei sale de a obține un împrumut de la o bancă rusă în 2014. Acest împrumut era menit să ofere sprijin financiar mișcării sale, care se confrunta la acea vreme cu provocări financiare semnificative.

Marine Le Pen a detaliat provocările cu care s-a confruntat partidul său la acel moment pentru a obține un împrumut de la băncile din Franța și din Europa.

După ce a primit răspunsuri pozitive din partea Chinei, Iranului și Rusiei, împrumutul în valoare de 9 milioane de euro a fost obținut în cele din urmă de la First Czech-Russian Bank, cu o rată a dobânzii de 6%. Inițial, împrumutul presupunea plăți trimestriale ale dobânzii și o rambursare unică programată pentru septembrie 2019.

Ulterior, din cauza falimentului băncii, acesta a fost achiziționat de compania rusă Aviazapchast. Drept urmare, Frontul Național a renegociat termenii împrumutului, despre care Marine Le Pen a declarat că va fi achitat integral până în 2028. Ea a subliniat că acest împrumut reprezintă „singura legătură financiară” între partidul său și Rusia.

Marine Le Pen spune că nu a făcut concesii sau favoruri în schimbul împrumutului

Potrivit lui Marine Le Pen, Jean-Luc Schaffauser, europarlamentarul care a asigurat împrumutul, a primit un comision de 70.000 de euro și a fost rambursat pentru cheltuielile pe care le-a făcut.

Dublu finalistă la alegerile prezidențiale, ea s-a apărat vehement împotriva acuzației că ar fi făcut concesii sau favoruri în schimbul împrumutului.

„Primirea sau neprimirea unui împrumut nu a schimbat cu vreo iotă poziţia şi ideile Frontului Naţional în materie de geopolitică”, a spus ea, amintind în special sprijinul său pentru anexarea Crimeii de către Rusia în 2014, în urma unui referendum de alipire denunţat de Kiev.

„Sunt liberă de orice influenţă şi este foarte rău să fiu cunoscută că aş gândi contrariul”, a declarat ea, evocând că la vremea împrumutului „aproape întreaga” clasă politică franceză căuta să „amelioreze relaţiile cu Rusia, în special în plan economic”.

Când a fost întrebată despre relația dintre banca care i-a acordat împrumutul și guvernul rus, Marine Le Pen, care este și avocat de profesie, a răspuns cu vorbe grele.

„Eu semnez un împrumut cu o bancă, nu semnez un împrumut cu Vladimir Putin. De altfel voi aţi semnat împrumuturi cu Emmanuel Macron”, a spus ea membrilor comisiei prezidate de deputatul RN, Jean-Philippe Tanguy, unde dezbaterile erau animate miercuri de vicepreşedintele Laurent Esquenet-Goxes (MoDem).

Întâlnirea cu Putin a fost inițiată de Marine Le Pen

Marine Le Pen a precizat că ea a fost cea care a inițiat întâlnirea cu Vladimir Putin, subliniind că discuția lor s-a axat pe „lupta împotriva fundamentalismului islamist”.

Când a fost întrebată despre percepția privind „orientarea pro-rusă” a partidului Adunării Naționale, Marine Le Pen a răspuns afirmând: „Nu susțin o orientare pro-rusă, ci mai degrabă o orientare pro-Franța”.

Audierea în care a fost implicată Marine Le Pen a încheiat procedurile cuprinzătoare ale comisiei de anchetă, care au durat cinci luni și au inclus mărturii ale lui Jean-Luc Schaffhauser, ale deputaților europeni Thierry Mariani și Philippe Olivier, precum și ale fostului prim-ministru Francois Fillon.

Raportorul Constance Le Grip (Renaissance) este așteptat să prezinte concluziile anchetei în luna iunie.