"Am misiunea ingrată să vorbesc despre unul dinte subiectele delicate, privind stadiul digitalizării în România. Aş putea să spun că, faţă de anul trecut, lucrurile s-au mai mişcat cumva prin promovarea a două acte normative aflate pe fluxul de avizare. Din păcate, acest proces nu a ajuns la capăt şi, după părerea noastră, lucrurile durează mai mult decât ar trebui", a afirmat Marinescu.
Oficialul ANCOM a adăugat că nu mai riscă să dea un termen de finalizare a procesului de avizare, precum şi faptul că întârzierea amintită a fost în beneficiul atât al furnizorilor de conţinut, cât şi al consumatorilor.
"N-aş mai risca să dau un termen de finalizare în privinţa încheierii procesului de avizare. Am mai făcut asta, iar termenul a fost depăşit şi nu neapărat din vina mea. Faptul că s-a întârziat un pic introducerea televiziunii terestre în România, a făcut ca lucrurile să fie mai bine înţelese. Întârzierea a permis furnizorilor de conţinut şi broadscasterilor să înţeleagă sistemul şi să vină cu pachete de programe adecvate pentru piaţa din România", a menţionat Cătălin Marinescu.
La jumătatea lunii februarie a.c, Asociaţia pentru Comunicaţii Digitale (ACD), împreună cu alte companii importante şi personalităţi din sectorul telecomunicaţiilor şi al televiziunii, au solicitat autorităţilor urgentarea procedurilor legislative pentru resuscitarea procesului de trecere la televiziunea digitală.
În solicitare, ACD atrage atenţia că România a rămas în urma în cursa procesului de digitalizare, iar acest fapt îi privează pe cetăţenii ţării de dreptul de avea parte de servicii fireşti, moderne şi de calitate.
România şi-a luat iniţial angajamentul faţă de Uniunea Europeană /UE/ să finalizeze tranziţia la televiziunea digitală până în anul 2012, după ce a depăşit şi primul termen fixat pentru finele anului 2009.
Potrivit Programul Naţional de Reforme /PNR/, adoptat recent de către Executiv, trecerea definitivă la televiziunea digitală va avea loc în România până la 1 ianuarie 2015, după ce autorităţile de la Bucureşti au obţinut o amânare de doi ani până când procesul digital de switchover va fi definitivat la nivel european.
Strategia privind tranziţia de la televiziunea analogică terestră la cea digitală terestră – aprobată prin HG nr. 1.213/2009 – prevedea ca, până la data de 1 ianuarie 2013, procesul de digital switchover să fie definitivat. Ulterior, data de finalizare a fost modificată prin H.G. nr. 833/2010, în sensul amânării termenului de trecere la televiziunea digitală în România.până la 1 ianuarie 2015.
Practic, la acel moment emisia analogică TV va fi oprită, fiind înlocuită de cea digitală, iar abonaţii la un operator de cablu sau satelit nu vor mai putea vedea posturi TV. Normele UE specifică, însă, că orice persoană trebuie să aibă acces la servicii de televiziune, chiar dacă locuieşte în zone urbane intens populate sau zone rurale izolate. De aceea, statul va fi nevoit să construiască o infrastructură de transmisie digitală terestră /DTT/ a posturilor TV, prin care vor putea fi urmărite, gratuit, posturi TV publice şi cele mai urmărite canale private – în total 14 posturi.
Prin primele două multiplexuri (14 posturi TV) ar urma să fie transmise programele operatorilor cu licenţă naţională terestră TVR 1, TVR 2, Antena 1, Prima TV, Realitatea TV, Pro TV şi Naţional TV. Celelalte şapte posturi care vor emite în sistem digital vor fi desemnate de CNA ţinând cont de conţinutul programelor oferite şi de diversitatea acestora.
În România, în prezent, circa 1,44 milioane de persoane recepţionează posturile TV doar prin antenă terestră, circa 3,6 milioane de persoane sunt abonate la cablu, în timp ce 1,98 milioane persoane sunt abonate la platformele DTH – DigiTV FocusSat, Max TV, Boom TV şi Dolce.
Sursa: Agerpres