Toţi operatorii care au participat la licitaţia de telefonie mobilă şi şi-au adjudecat frecvenţe în benzile 900 Mhz/1800Mhz pentru furnizarea de servicii 2G/3G, sau în cele de 800 MHz şi 2600 MHz, şi-au plătit prima tranşă din taxele de licenţă, scadentă la 30 noiembrie, a declarat, marţi, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), Cătălin Marinescu, la Forumul digital internaţional.
"Câştigătorii licitaţiei aveau două termene de plată: pentru cei care au câştigat licenţele care încep la 1 ianuarie 2013, precum şi pentru cei care au câştigat licenţele în banda de 900 de MHz termenul de plată era 30 noiembrie. Din câte ştim noi, toţi operatorii şi-au plătit acea tranşă. Banii se duc la bugetul de stat. Practic, noi aşteptăm comunicarea de la Ministrul de Finanţe Publice, pentru că eliberarea noilor licenţe este condiţionată de plata acestor taxe de licenţă la bugetul de stat, dar din semnalele pe care le avem toţi operatorii şi-au plătit aceste licenţe", a precizat Marinescu.
În urma licitaţiei organizate de ANCOM, statul român va câştiga din atribuirea resurselor de spectru 682,13 milioane de euro, cantitatea atribuită fiind de 485 MHz.
Taxele de licenţă au fost achitate eşalonat, în funcţie de blocurile de frecvenţe aferente până la data de 30 noiembrie 2012, respectiv până la 30 iunie 2013, sumele fiind vărsate în totalitate la Ministerul Finanţelor.
Operatorii Orange, Cosmote, RCS&RDS, Vodafone şi 2k Telecom au participat la cea mai mare licitaţie de telefonie mobilă organizată vreodată în România şi şi-au adjudecat frecvenţe, fie în benzile 900 Mhz/1800Mhz pentru furnizarea de servicii 2G/3G, fie în cele de 800 MHz si 2600 MHz, care sunt aşteptate pentru servicii 4G care vor permite viteze de până la 10 ori mai mari decât celei din 3G.
Sursa: Agerpres