Marinescu: „Plasamentele in lei au dobanzi mai bune”

precum J.P. Morgan, care anticipeaza un curs euro/dolar peste sase luni de 1,30, iar altii anticipeaza chiar o paritate de 1,35 dolari pentru un euro. Scaderea dolarului a fost influentata si de anunturile referitoare la retragerea unor capitaluri de pe piata americana, in momentul in care deficitul imens necesita o finantare zilnica de aproximativ 1,5 miliarde de dolari. Insa sunt foarte posibile corectii de curs in urmatoarele saptamani. Nu este exclusa aprecierea dolarului pana la 1,17 -1,18

precum J.P. Morgan, care anticipeaza un curs euro/dolar peste sase luni de 1,30, iar altii anticipeaza chiar o paritate de 1,35 dolari pentru un euro. Scaderea dolarului a fost influentata si de anunturile referitoare la retragerea unor capitaluri de pe piata americana, in momentul in care deficitul imens necesita o finantare zilnica de aproximativ 1,5 miliarde de dolari. Insa sunt foarte posibile corectii de curs in urmatoarele saptamani. Nu este exclusa aprecierea dolarului pana la 1,17 -1,18 euro. Dar pentru un termen de sase luni va fi o crestere neta fata de paritatea actuala, care azi este de 1,21 euro contra un dolar.Care sunt plasamentele cu cel mai bun randament?Plasamentele in actiuni care vor aduce dividende sunt de preferat. As fi tentat sa spun ca plasamentele in euro sunt profitabile, insa eu am mers pe lei, iar pe termen mai lung cu siguranta ca investitiile realizate in lei vor avea un randament mai bun. Depozitele la care dobanda este compusa sunt mai avantajoase si de preferat in cazul constituirii de depozite la termen in lei. Cei care au depozite constituite in dolari si detin sume de peste 5.000 de dolari pot sa investeasca direct pe bursele internationale unde sunt unele oportunitati foarte bune acum. Sunt actiunile Microsoft, Intel, Sun Microsystems, Merck, care in perioada asta au pierdut mult din valoare si au ajuns la cotatii avantajoase si sunt recomandate pentru achizitii. Inainte de Craciun, de regula, piata coboara puternic pentru a-si reveni in ianuarie, si ultimele zile de tranzactionare din an sunt recomandate pentru achizitii. Acest lucru este valabil si pentru piata romaneasca de capital. Se asteapta cresteri in luna ianuarie, acesta fiind asa numitul efect de inceput de an. In ce moneda ar fi bine sa se imprumute cei care doresc sa contracteze credite in aceasta perioada?Cred ca cel mai bine este sa te imprumuti in dolari. Chiar daca este posibil ca una sau doua luni sa regrete, pentru ca dolarul e posibil sa se aprecieze fata de leu, pe termen mediu vor iesi in castig fata de un imprumut efectuat in euro. In plus, dobanda este mai mica pentru creditele in dolari, decat cele exprimate in euro. Daca pentru euro dobanda este in jur de 10 – 11%, pentru creditele in dolari dobanda este de 8 – 9% pe an. Poate peste sase – noua luni dobanzile pentru dolari vor incepe sa creasca, insa ritmul va fi lent. si nu ma astept ca de la o dobanda de 9% sa se ajunga la 14% pe an foarte curand. Pentru creditele in lei nu sunt asteptate reduceri rapide. Nu-i exclus ca pe parcursul anului viitor sa asistam chiar la o usoara crestere la dobanzile pentru creditele in lei.

Pentru luna noiembrie, inflatia a fost de 1,4%, ceea ce inseamna ca dobanzile sunt usor real pozitive. Majorarile efectuate pana in prezent se pare ca sunt suficiente pentru ca dobanzile sa iasa din domeniul real negativ. Pentru termene mai lungi, de peste sase luni, ratele dobanzilor bonificate pentru depozite sunt avantajoase, in conditiile in care se asteapta ca inflatia de anul viitor sa scada sub 10%.

Fondurile mutuale, mai ales cele care detin o pondere mare din activul net investit in actiuni cotate la BVB, au avut o evolutie saptamanala mai slaba. Pe fondul apropierii de vacanta de iarna si a diminuarii interesului investitorilor pentru efectuarea de noi achizitii, unele dintre cele mai performante fonduri au inregistrat scaderi. Napoca si-a redus valoarea unui titlu de participare cu 0,65%, insa va incheia anul pe primul loc din punct de vedere al cresterii saptamanale. Cresterea anualizata a fondului Napoca este de 35%, ceea ce reprezinta mai mult decat dublul ratei inflatiei care se va inregistra pana la sfarsitul acestui an. De altfel, doar inca trei fonduri au reusit sa depaseasca semnificativ inflatia, Transilvania, Capital Plus si Intercapital, avand randamente de peste 21%. Dorinta administratorilor de a pastra un grad de risc scazut al plasamentelor efectuate a facut ca randamentele sa aiba de suferit si sa fie deosebit de reduse, comparativ cu rezultatele inregistrate anul trecut. Scaderea dobanzilor a fost principalul factor care a micsorat mult din profitabilitatea instrumentelor de plasament financiar.

Constituirea de depozite cu scadenta la o luna si cu posibilitatea de capitalizare la expirarea termenului reprezinta o varianta buna pentru o perioada in care sunt posibile noi majorari. Acest tip de depozit nu asigura o dobanda superioara ratei inflatiei, insa prin reconstituirea acestuia se obtine o dobanda compusa.Cu toate ca dobanzile au mai crescut pentru acest termen, s-ar putea sa fie tot real negative. In decembrie si ianuarie se asteapta ca presiunea inflationista sa scada. Acesta este termenul cel mai utilizat de catre deponenti, cu toate ca dobanzile bonificate pentru trei luni, comparate cu rata inflatiei, nu vor aduce castiguri.Banca Transilvania bonifica 17% pe an, cu 0,5% mai mult decat BRD, insa pentru depozitele ce depasesc 500 de milioane de lei. Dobanda pentru termenul de sase luni poate fi considerata prea mica in raport cu inflatia prognozata pentru noiembrie si decembrie. Insa pe intreaga durata a depozitului, inflatia va fi mai mica.

Evolutia cursului actiunilor si a tranzactiilor anticipeaza apropierea vacantei de iarna, piata intrand intr-o perioada de stabilitate. Volumul de tranzactionare este sustinut de actiuni precum Petrom, care, desi nu urca din punct de vedere al pretului, au o lichiditate foarte buna. Cele cinci SIF-uri au scazut usor, mai mult ca lichiditate, pretul actiunilor SIF fiind constant. Singura actiune care isi pastreaza constant tendinta crescatoare este Banca Transilvania, care a stabilit un nou maxim, cu 4.200 lei/actiune. Achizitiile de titluri ale bancii Transilvania se datoreaza apropierii datei de referinta pentru distribuirea profiturilor aferente pentru acest an, in ultimii ani dividendele fiind acordate sub forma de actiuni gratuite. Actiunile BRD, care au fost intens tranzactionate pana in urma cu o saptamana, au intrat intr-un con de umbra, fara ca pretul acestora sa scada.