UPDATE
Preşedintele Italiei, Sergio Mattarella, a respins, joi seară, demisia premierului Mario Draghi, cerându-i să revină în Parlament pentru a verifica dacă mai are sau nu majoritate.
Şeful statului i-a transmis premierului Mario Draghi că, deocamdată, nu îi acceptă demisia şi l-a invitat să meargă în Parlament săptămâna viitoare pentru a verifica dacă mai are sau nu majoritate.
„Preşedintele Republicii nu a acceptat încă demisia şi l-a invitat pe prim-ministru să meargă în Parlament pentru a evalua personal situaţia”, este poziţia oficială a Palatului Quirinale, conform cotidianului Corriere della Sera.
Totul este o încercare a preşedintelui Italiei de a evita convocarea imediată a alegerilor anticipate.
Ştirea iniţială
Premierul italian Mario Draghi a anunțat, joi seară, că demisionează din funcție!
Acesta a mai precizat că și-a informat deja toți colegii de cabinet că în cursul serii de joi, 14 iulie, urmează să își prezinte demisia în fața preşedintelui republicii, Sergio Mattarella.
„În seara asta îmi dau demisia”, a anunțat acesta.
În ceea ce privește motivele care au dus la o astfel de decizie, Mario Draghi este de părere că la momentul actual „nu mai există” coaliţia guvernamentală.
Decizia drastică vine după ce una din formaţiunile partenere, Mişcarea 5 Stele, nu a participat la votul de încredere solicitat de guvern parlamentului, conform presei internaționale.
Motivul pentru care premierul Mario Draghi a demisionat din funcție
Pe de altă parte, criza din cea de-a treia economie a UE a fost declanșată în momentul în care când liderul Cinci Stele, Giuseppe Conte, a refuzat să susțină pachetul de 23 de miliarde de euro (19,5 miliarde de lire sterline) de ajutor economic pentru familii și întreprinderi, susținând că dl Draghi nu face suficient pentru a aborda criza costului vieții.
Chiar dacă guvernul a câștigat confortabil votul de joi din Senat, premierul a avertizat în repetate rânduri că, fără sprijinul celor de la Cinci Stele, guvernul nu poate continua.
Ulterior, Mario Draghi a mers să se întâlnească cu președintele Sergio Mattarella și, după ce a reflectat asupra viitorului său, a emis declarația de demisie.
„Voturile de astăzi din Parlament sunt foarte semnificative din punct de vedere politic. Majoritatea de unitate națională care a susținut acest guvern încă de la crearea sa nu mai există”, a declarat el.
Când au apărut problemele politice în Italia?
Amintim și că alegerile trebuiau deja să aibă loc la începutul anului 2023, dar demisia premierului Draghi înseamnă că este posibil ca acestea să fie devansate până în toamnă. Chiar și până la votul din Senat, s-au făcut încercări de a rezolva criza.
Menționăm faptul că fostul șef al BCE a fost numit anul trecut de președintele Sergio Mattarella pentru a salva Italia de la instabilitatea endemică și pentru a conduce redresarea post-pandemică.
Referitor la grupul Cinci Stele, acesta a fost inițial cel mai mare partid din coaliție, dar a înregistrat o serie de dezertări și o scădere a sprijinului. Fostul lider al partidului, Luigi di Maio, a acuzat partidul de un plan cinic de a doborî guvernul Draghi pentru a-și revigora propriul sprijin, în timp ce trage Italia spre colaps economic și social.