PIB-ul zonei euro ar urma să înregistreze o creştere de 1,7% în 2016 (similar cu avansul previzionat în septembrie), de 1,7% în 2017 (faţă de o expansiune de 1,6% estimată anterior), de 1,6% în 2018 (similar cu nivelul din septembrie) şi de 1,6% în 2019, a anunţat Draghi, conform Agerpres.
Rata inflaţiei ar urma să se situeze la 0,2% în 2016 (similar cu nivelul previzionat în septembrie) şi va accelera la 1,3% în 2017 (faţă de o expansiune de 1,2% estimată anterior). În 2018, preţurile de consum se vor situa la 1,5% (faţă de 1,6% în septembrie) şi la 1,7% în 2019, a precizat Mario Draghi.
Banca Centrală Europeană se străduieşte de doi ani să stimuleze rata inflaţii în zona euro care rămâne mult sub obiectivul său ţintă, o creştere a preţurilor de aproape 2%, nivel considerat benefic pentru activitatea economică.
Mario Draghi s-a declarat încrezător că autorităţile italiene vor rezolva problemele cu care se confruntă sectorul bancar, indiferent de criza politică cu care se confruntă ţara. Vulnerabilităţile creditorilor italieni sunt prezente de mult timp şi e cazul să fie rezolvate, a susţinut şeful BCE.
Acesta a adăugat că este prea curând pentru a fi apreciat impactul asupra zonei euro al incertitudinilor provocate de Brexit, alegerile din SUA şi referendumul din Italia.
'Este foarte dificil de previzionat efectul acestor schimbări majore' din cele trei state, dar pieţele s-au dovedit mai rezistente decât se estima', a explicat Draghi.