Chiar dacă băncile irlandeze au suficient capital, ele trebuie să pună deoparte fonduri pentru a acoperi împrumuturile care ar putea deveni neperformante în viitor şi trebuie să facă asta înainte de începerea derulării testelor de stres aplicate de BCE în 2014, a explicat Mario Draghi.
Acesta a adăugat: ‘ Încă avem o estimare pozitivă, dar mai prudentă, asupra bugetului Irlandei pe 2014, chiar dacă este posibil să fie îndeplinite obiectivele’.
Mario Draghi a apreciat că este credibil obiectivul Guvernului de la Dublin de a reduce deficitul bugetar la 4,8% din PIB anul viitor, depăşind, astfel, cerinţa de a fi redus cu 5,1% din PIB.
Vineri, Irlanda a devenit prima ţară din zona euro sub asistenţă internaţională care şi-a redobândit pe deplin independenţă economică şi financiară.
În pragul falimentului după implozia unei bule imobiliare, autorităţile de la Dublin au fost obligate la sfârşitul lui 2010 să ceară sprijinul Uniunii Europene, Băncii Centrale Europene şi al Fondului Monetar Internaţional. Fostul ‘tigru celtic’ a obţinut un program de asistenţă financiară în valoare de 85 de miliarde de euro.
Ministrul irlandez de Finanţe, Michael Noonan, a avertizat că deficitul bugetar şi datoria Irlandei încă sunt prea ridicate.
‘Acesta nu este sfârşitul drumului. Este un moment de răscruce, dar trebuie să continuăm politicile de austeritate’, a afirmat Noonan.
Irlanda a ieşit din recesiune în 2013 şi ar urma să înregistreze anul viitor o creştere de aproximativ 2%. Rata şomajului a scăzut sub 13%, de la nivelul record de 15,1% în 2012.
Salvată de Uniunea Europeană, Banca Centrală Europeană şi Fondul Monetar Internaţional la sfârşitul lui 2010, Irlanda şi-a îndeplinit obiectivele stabilite în schimbul asistenţei internaţionale şi s-a apropiat de ieşirea din acest program, obţinând în luna mai cinci miliarde de euro printr-o emisiune de obligaţiuni pe zece ani. Irlanda a devenit, astfel, prima ţară din zona euro care revine complet pe pieţele de finanţare, după ce a beneficiat de asistenţă internaţională.
Irlanda s-a angajat să reducă cheltuielile şi să majoreze taxele cel puţin până în 2015, după ce a încheiat, în noiembrie 2010, un acord pentru obţinerea unui ajutor internaţional, ca urmare a exploziei bulei imobiliare din 2008, ce i-a devastat sectorul bancar.
La acea dată, deficitul bugetar atinsese 32% din PIB. Irlanda a respectat disciplina bugetară impusă de FMI şi Uniunea Europeană, care i-au acordat în repetate rânduri calificative pozitive pentru programul său de redresare economică. AGERPRES