La începutul acestei luni, euro a atins cea mai ridicată valoare în raport cu dolarul din ultimele 15 luni, evoluţie care complică sarcina BCE de a vechea asupra creşterii economice şi alimentează speculaţiile potrivit cărora BCE va fi obligată să adopte noi măsuri de sprijinire.

“În ceea ce priveşte cursul de schimb, vreau să fiu clar că acesta nu face parte din obiectivele de politică monetară însă este important pentru creştere economică şi stabilitatea preţurilor”, a declarat Draghi în faţa Comisiei de afaceri economice şi monetare (ECON) din Parlamentul European, adăugând că aprecierea euro reprezintă un risc de scădere pentru inflaţie.

BCE vizează o rată anuală a inflaţiei apropiată, dar mai mică, de 2%. “Inflaţia ar urma să scadă sub 2% pe termen scurt”, a apreciat Draghi, adăugând că politica monetară a BCE este una flexibilă.

Imediat după aceste declaraţii, euro s-a depreciat în raport cu dolarul, în jurul orei 15.20 GMT fiind tranzacţionat la 1,3343 dolari faţă de 1,3359 dolari anterior.

Grupul G20 a încheiat sâmbătă o reuniune la Moscova cu promisiunea de a nu se angaja într-un război al monedelor, fără a critica însă politicile de relaxare monetară ale Japoniei care au condus la o depreciere de 20% a yenului şi au declarat proteste în rândul partenerilor comerciali.

Sursa: Agerpres