Banca Centrală Europeană a decis să reducă dobânzile şi să majoreze achiziţiile de active pentru a opri răspândirea inflaţiei extrem de scăzute la ansamblul economiei, a declarat joi preşedintele BCE, Mario Draghi, informează Reuters.
"Este crucial să evităm efectele secundare", a declarat Mario Draghi joi, la conferinţa de presă de după reuniunea de politică monetară la care BCE a redus, pentru prima dată în istoria sa, dobânda de bază la nivelul zero.
Pentru a stimula economia zonei euro, Banca Centrală Europeană (BCE) a decis, joi, să reducă dobânda de politică monetară la nivelul zero şi în paralel a majorat achiziţiile lunare de obligaţiuni, de la 60 până până la 80 miliarde de euro.
Reducerea dobânzii de bază a luat prin surprindere pieţele financiare, având în vedre că este vorba de un nou minim istoric. Începând luna septembrie 2014 şi până în prezent, dobânda de bază practicată de BCE a staţionat la nivelul minim record de 0,05%.
În paralel, Banca Centrală Europeană (BCE) şi-a redus, joi, estimările privind creşterea economică şi rata inflaţiei în zona euro, atât în 2016 cât şi în 2017, în condiţiile în care preţul scăzut al energiei se va răsfrânge şi asupra preţurilor altor bunuri şi servicii.
Conform noilor prognoze de inflaţie prezentate joi de BCE, zona euro ar urma să înregistreze în acest an o inflaţie de doar 0,1%, faţă de 1% cât estima anterior, iar prognoza pentru 2017 a fost revizuită la 1,3% de la 1,6%. De asemenea, conform primelor estimări privind inflaţia în 2018, BCE prognozează o rată de 1,6%, sub ţinta de 2% avută în vedere de gardienii euro. Inflaţia în zona euro a fost sub ţinta avută în vedere de BCE în ultimii trei ani iar cele mai recente prognoze sugerează că situaţia se va repeta şi în următorii trei ani.
De asemenea, BCE a revizuit în scădere şi prognoza privind creşterea economică înregistrată de zona euro până la 1,4% în 2016, 1,7% pentru anul viitor şi 1,8% în 2018, faţă de estimările anterioare care mizau pe o creştere de 1,7% în 2016 şi 1,9% pentru 2017.
Pentru a stimula creşterea economiei zonei euro şi a evita pericolul deflaţiei, BCE a început în luna martie a anului trecut să achiziţioneze lunar obligaţiuni suverane ale statelor din zona euro şi bonduri corporatiste de până la 60 de miliarde de euro. Joi, BCE a anunţat că aceste achiziţii vor fi majorate de la 60 până la 80 de miliarde de euro, începând din luna aprilie a acestui an.
În paralel, BCE va demara un nou program de credite ieftine pentru bănci (LTRO), în ideea de a stimula băncile să acorde credite, relansând economia şi preţurile.
SURSA: Agerpres