Şeful BCE a apreciat că împrumuturile de peste 1.000 de miliarde de euro acordate băncilor din zona euro au reprezentat un succes incontestabil.
Banca Centrală Europeană a demarat săptămâna trecută a doua operaţiune de refinanţare pe 36 de luni, acordând împrumuturi de 530 miliarde de euro unui număr de 800 de bănci din zona euro, pentru a stimula acordarea de credite companiilor şi a reduce costurile de creditare ale guvernelor. Anterior, la finele lunii decembrie 2011, BCE a acordat unui număr de 523 de bănci împrumuturi pe trei ani în valoare de 489 miliarde de euro, la o dobândă de 1%.
Potrivit analiştilor de la Barclays Capital, în urma injecţiilor BCE, surplusul de lichiditate în sistemul bancar din zona euro a crescut la 804 miliarde de euro de la 484 miliarde de euro.
De asemenea, accesul băncilor la finanţare a devenit mai ieftin ca urmare a creditelor venite de la BCE.
Analiştii au lăudat impactul operaţiunilor de refinanţare pe termen lung demarate de BCE asupra reducerii îngrijorărilor referitoare la o criză a creditului în zona euro, dar totodată au avertizat că aceste injecţii de lichidităţi nu pot fi un înlocuitor pentru provocările fiscale şi structurale cu care Europa se confruntă.
Săptămâna trecută, Mario Draghi a avertizat zona euro împotriva automulţumirii şi le-a declarat liderilor europeni care au publicat mesaje încurajatoare privind criza datoriilor să nu se aştepte la alte injecţii de lichidităţi pe termen lung către bănci, a declarat pentru Reuters un diplomat european.
Prezent joi seara la Bruxelles, la summitul UE, Draghi le-a spus liderilor europeni că decizia BCE de a acorda băncilor împrumuturi de peste 1.000 miliarde de euro reprezintă pentru ei doar o păsuire şi nu trebuie întrerupte reformele.
Potrivit unui alt oficial, şeful BCE a subliniat că "încă nu s-a sfârşit criza, iar împrumuturile de urgenţă acordate băncilor nu vor fi repetate. Avem trei ani să realizăm reformele, altfel situaţia se va complica", a mai spus el citat de Agerpres.